Zupa pieczarkowa
Dawno nie było na blogu zup, które ja osobiście uwielbiam. Robię je bardzo często, najbardziej lubię te wielowarzywne, ale na nie musimy jeszcze trochę poczekać. Młode marchewki prosto z ogródka, pachnące pomidory, świeży koperek. Trochę się rozmarzyłam, ale to już niedługo, a na razie zapraszam na zupę pieczarkową. :)
Zupa pieczarkowa
Składniki
- 1 udko z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 4-5 średnich ziemniaków
- mały kawałek selera
- sól
- pieprz
- 2 listki liścia laurowego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka śmietany gęstej (30 %)
- 1 łyżka masła
- koperek lub natka pietruszki
Instrukcje
- Udko zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele, liść i trochę soli, gotujemy do miękkości.
- Pieczarki obieramy i kroimy na małe kawałki, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pieczarki do czasu, aż wyparuje woda i ładnie się zrumienią.
- Warzywa ścieramy na tarce i dodajemy do garnka z zupą. Udko powinno być już miękkie. Dodajemy podsmażone pieczarki.
- Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
- Śmietanę rozprowadzamy w kubku z niewielką ilością zupy (żeby nam się nie zwarzyła) i wlewamy do garnka. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Posypujemy pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego.
Podziel się: