Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Często mam na nie ochotę, ale nie zawsze czas na zawijanie indywidualnych porcji. W takich chwilach, robię roladę gołąbkową. Rolada ta, to świetna odmiana tradycyjnych gołąbków. Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia.

SKŁADNIKI:

ROLADA:

  • 250 G UGOTOWANEGO RYŻU
  • 500 G MIELONEGO MIĘSA ( WIEPRZOWE, WOŁOWE LUB MIESZANE)
  • 1 GŁÓWKA KAPUSTY
  • 1 CEBULA
  • 2 PAPRYKI CZERWONE PAPRYKI
  • GARŚĆ KOPERKU
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • CZERWONA PAPRYKA, MAJERANEK, PIEPRZ I SOL DO SMAKU
  • OLEJ DO SMAŻENIA

SOS:

  • 750 ML PASATY POMIDOROWEJ
  • 1/2 SZKLANKI WODY
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU
  • 1 LIŚĆ LAUROWY
  • 3 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO
  • MAJERANEK, SUSZONY KOPEREK, SOL I PIEPRZ DO SMAKU
  • OPCJONALNIE PIEPRZ KAJEŃSKI
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU

WYKONANIE:

KAPUSTĘ SPARZYĆ, WYCIĄĆ TWARDE CZĘŚCI Z LIŚCI.
OBRANA CEBULE I JEDNA PAPRYKĘ POKROIĆ W KOSTKĘ I USMAŻYĆ.

W MISCE WYMIESZAĆ MIĘSO, RYZ, POSIEKANY KOPEREK, USMAŻONĄ PAPRYKĘ I CEBULĘ ORAZ PRZYPRAWY.

NA BLACIE ROZŁOŻYĆ FOLIE SPOŻYWCZA ( TAK JAK NA FILMIE) NA NIEJ UŁOŻYĆ SPARZONE LIŚCIE KAPUSTY( NA WYMAGANA DŁUGOŚĆ I SZEROKOŚĆ ). LIŚCIE MAJĄ NACHODZIĆ NA SIEBIE. NA LIŚCIACH WYŁOŻYĆ FARSZ, ZOSTAWIAJĄC MIEJSCE NA BRZEGACH.

ZA POMOCĄ FOLII UFORMOWAĆ ROLADĘ, BRZEGI ZAWIJAJĄC DO ŚRODKA.

LIŚCIE KTÓRYCH NIE ZUŻYLIŚMY WYŁOŻYĆ NA BLASZCE DO PIECZENIA, RAZEM Z POKROJONA DRUGA PAPRYKA. NA LIŚCIACH UŁOŻYĆ ROLADĘ I ZAPIEC PRZEZ 15 MINUT W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMPERATURY 180 ST. C.

W MIĘDZYCZASIE ZROBIĆ SOS: DO GARNKA WLAĆ PASSATĘ, DODAĆ WODĘ ORAZ PRZYPRAWY. CAŁOŚĆ ZAGOTOWAĆ. PO 15 MINUTACH ROLADĘ WYJĄĆ Z PIEKARNIKA I POLAĆ JA PRZYGOTOWANYM SOSEM.

JEŚLI PIEKARNIK JEST BARDZO MOCNY, TEMPERATURĘ MOŻNA ZMNIEJSZYĆ DO 160 ST. C A ROLADĘ PRZYKRYC FOLIA DO PIECZENIA LUB PAPIEREM.

CAŁOŚĆ PIEC OKOŁO GODZINY, W TRAKCIE PIECZENIA ROLADĘ CO JAKIŚ CZAS POLEWAĆ SOSEM.

GOTOWA ROLADĘ POKROIĆ I PODAWAĆ POLANA SOSEM. ŚWIETNIE SMAKUJE Z ZIEMNIAKAMI.

SMACZNEGO!


Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij