Zimna zupa bez gotowania, to właśnie hiszpańskie gazpacho wywodzące się z Andaluzji. Chłodnik pomidorowy w połączeniu ze słodkim arbuzem. Ugasi pragnienie i schłodzi organizm w upalne dni, zaspokoi głód bez uczucia ciężkości.
Gazpacho – chłodnik arbuzowo pomidorowy
6
porcji20
min.59
min.90
kcalHiszpańskie gazpacho z miąższu arbuza i słodkich pomidorów. Wegański chłodnik ugasi pragnienie, schłodzi i zaspokoi głód.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 g słodkiego arbuza (waga bez skórki)
400 pomidorów malinowych (3 sztuki)
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku ekologicznego
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
20 g mielonych migdałów
20 g białego chleba bez skórki
1 łyżka octu ryżowego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska i mielony, biały pieprz
- DODATKOWO
1/2 pęczka świeżej kolendry
100 g sera pleśniowego Lazur
pomidorki koktajlowe
plastry arbuza
Sposób przygotowania:
- Słodkie pomidory zanurz we wrzątku na 30 sekund i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę, usuwając przy tym twardy rdzeń ze środka. Cebulkę szalotkę oraz czosnek poszatkuj drobno.
- Miąższ arbuza oddziel od zielonej skórki. Pokrój na mniejsze cząstki i postaraj się usunąć wszelkie czarne pestki (unikniesz w ten sposób goryczki w gazpacho).
- Kawałki pomidorów i arbuza, szalotkę oraz czosnek umieść w kielichu blendera. Dodaj pozostałe płynne składniki: oliwę z oliwek, ocet i sok cytrusowy. Wsyp mąkę migdałową i dodaj biały chleb, które delikatnie zagęści chłodnik.
- Całość zblenduj do gładkości. Wedle uznania dopraw do smaku solą morską i mielonym białym pieprzem. Jeśli chcesz uzyskać idealną konsystencję, przecedź chłodnik przez sito. Wstaw do lodówki na 60 minut do schłodzenia.
- Gazpacho przelej do miseczek lub głębokich talerzy. Udekoruj listkami świeżej kolendry, pokruszonym serem z pleśnią, ćwiartkami pomidorów i plastrem arbuza.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
to połączenie to istny obłęd
arbuz w chłodniki robi robotę