Hot dog z wołowym chili? Dlaczego nie? Mięsna masa świetnie uzupełnia ciepłą kiełbasę, dodaje charakterystycznego pikantnego smaku i zmiękcza bułkę. I nic więcej nie potrzeba.
Składniki (4 porcje)
-4 bułki do hod dogów
-4 kiełbaski typu bratwurst lub parówki
-400 g mielonej wołowiny
-1/2 czerwonej lub zielonej papryki
-1/2 cebuli
-2 ząbki czosnku
-1 puszka pomidorów
-1 łyżeczka chili
-1/2 łyżeczki kuminu
-1/2 łyżeczki brązowego cukru
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1/2 puszki czerwonej fasoli (opcjonalnie)
-sól, pieprz
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę posiekać, zeszklić z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mielone mięso. Smażyć aż się zetnie. W międzyczasie posiekać paprykę. Dodać do mięsa z cebulą, przesmażyć. Dodać pomidory z puszki, przyprawy i wymieszać, Doprawić solą i pieprzem. Poddusić kilka minut. Dodać fasolę i poddusić kolejne 5-7 minut (jeżeli fasola nie jest używana do chili, pominąć ten krok).
Kiełbaski/parówki obsmażyć na patelni grillowej. Bułki rozkroić, delikatnie posmarować samym sosem. Włożyć gorące kiełbaski, na wierzch kłaść chili. Podawać na ciepło.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 525,3 kcal
Tłuszcz: 22,5g
Białko: 35g
Węglowodany: 41,9g
Smacznego ;-)
Wow, taki chili dog to hot dog na bogato, może zastąpić cały obiad :)
OdpowiedzUsuńCiekawe urozmaicenie dla hot dogów!
OdpowiedzUsuńparówki odpadają w moim przypadku ale wersja dodatków mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy hot dog jakiego jadłam i to bez dwóch zdań!:)
OdpowiedzUsuń