Śliwucha - pyszna nalewka

Śliwucha – pyszna nalewka

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Śliwucha to pyszna, aromatyczna nalewka na świeżych i suszonych (lub wędzonych) śliwkach. Butelkę tej pysznej nalewki dostałam od Dorotki – mojej szkolnej koleżanki. Jej smak mnie zachwycił – delikatnie słodki, z suszoną śliwką, rodzynkami i wanilią. Przepis na śliwuchę dostałam od Dorotki już pięć dni później i od razu wzięłam się do roboty. Przygotowanie nalewki nie jest trudne, choć dość czasochłonne. To doskonały trunek dla wielbicieli śliwek – na rozgrzewkę po zimowym spacerze, na damskie party, na wieczór z dobrą książką lub filmem.

 

 

Pyszne przepisy na śliwkowe przetwory są tutaj, a pozostałe przepisy na domowe nalewki znajdziecie tutaj.

 

Składniki:

 

  • 2 kg śliwek
  • 200 g suszonych śliwek (mogą być wędzone)
  • 500 g rodzynek
  • 1 kg cukru
  • 1 litr spirytusu 96%
  • 2 laski wanilii
  • 1 litr wódki 38%

 

Sposób przygotowania:

 

Śliwki umyć, osuszyć, podzielić na połówki i wypestkować (6 pestek odłożyć, pozostałe wyrzucić).

 

 

W słoju umieścić świeże śliwki, suszone śliwki, rodzynki i odłożone pestki, wszystko zasypać cukrem i zalać spirytusem.

 

 

Odstawić na 3-4 tygodnie, wstrząsnąć od czasu do czasu. Po tym czasie zlać płyn. Owoce zalać wódką, dodać przekrojone na połówki laski wanilii. Odstawić na 2 tygodnie. Znów zlać płyn i połączyć go z pierwszym. Przefiltrować. Przelać do butelek. Odstawić na minimum pół roku – śliwucha im dłużej leżakuje tym jest smaczniejsza. 

 

Smacznego!

2 komentarze do “Śliwucha – pyszna nalewka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *