Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Antipasti ? Bez mięsa / Without meat Liban / Lebanon

Sałatka z Bulguru czyli Tabbouleh Faceta w Kuchni

Od wybrzeża Morza Śródziemnego po Mezopotamię na wschodzie, od Gór Taurus na północy po Pustynię Arabską na południu, to kraina znana jako „Lewant”, miejsce narodzin potrawy, którą znamy dziś jako „Tabbouleh”.„Tabbouleh” co oznacza „przyprawiać”, było istotną częścią diety Lewantu 4000 lat temu. To tam na górskich zboczach kwitły zioła znane jako „qadb”. W dzisiejszym tabbouleh pszenica bulgur lub podobne ziarna zajmują centralne miejsce, ale wieki temu to bujne zielone zioła zapewniały kolor i smak większość „Tabbouleh” oraz arabską dietę.Dziś „Tabbouleh” jest niemal synonimem kuchni libańskiej. Pojawia się na każdym stole, na każdej uczcie i jest popularny w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zapraszam na moją wersję sałatki „Tabbouleh”.

  • ? – 4
  • ?️ – 30 minut
  • ?? – Liban

Składniki

  • ✅ 250 g kaszy bulgur
  • ✅ Dużo świeżej pietruszki
  • ✅ Świeża mięta
  • ✅ 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • ✅ 1 ogórek obrany i drobno pokrojony
  • ✅ 2 pomidory obrane i drobno pokrojone
  • ✅ 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
  • ✅ 2 łodygi szczypiorku drobno pokrojonego
  • ✅ Sok z cytryny
  • ✅ Sól
  • ✅Pieprz świeżo zmielony

?️ Przygotowanie

  • ?️ Pomidora i ogórka włóż do durszlaka i posyp solą, aby soki z nich odpłynęły.
  • ?️ Kaszę zalej gorącą wodą i przykryj przykrywką, na ok. 10-15 minut, co jakiś czas możesz ją przemieszać.
  • ?️ Oliwę, sok z cytryny, czosnek, świeżą pietruszkę i miętę włóż do blendera i zmiksuj na jednolitą pastę.
  • ?️ Przepłukuj pod wodą ogórka i pomidory, dodaj do kaszy, wlej pastę z pietruszki, dodaj szczypiorek i wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą, pieprz i sokiem z cytryny.
  • ? Gotowe.

Smacznego

Facet w Kuchni to ja, uwielbiam gotować, a przede wszystkim poznawać smaki świata. Założyłem także grupę kulinarną na Facebook „Facet w kuchni-gotowanie pod wpływem” gdzie znajdziesz przepisy amatorów i zawodowców. Zapraszam Cię na grupę, link do niej znajduje się pod zdjęciem.

https://www.facebook.com/groups/752650905180228/?ref=share

Dziękuję że odwiedziłeś moją skromną stronę. Zapraszam ponownie, bo każdego dnia pokazuje potrawa ze świata i okolic.

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]