Upalny sierpień zdecydowanie nie sprzyja szaleństwom w kuchni. Jeśli mamy ochotę na deser, to staram się przyrządzać potrawy na zimno, aby nawet nie zbliżać się do piekarnika ;) Moje ulubione owoce połączyłam tym razem z nasionami chia i miodem oraz nowością od Sonko, czyli napojem roślinnym. Deser wyszedł pyszny i idealnie sprawdzający się w ciepły, letni dzień.
3 porcje:
- 1/4 szklanki nasion chia
- 1 1/4 szklanki napoju owsianego Sonko
- 3 łyżki jagód
- łyżka miodu
- dodatkowo jagody i płatki migdałów do ozdoby deserów
Nasiona chia zalewamy szklanką napoju owsianego, dodajemy miód, mieszamy i odkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia połowę napęczniałych nasion przekładamy do trzech miseczek/słoiczków.
Jagody miksujemy z 1/4 szklanki napoju owsianego.
2 łyżki powstałego musu dodajemy do reszty napęczniałych nasion z lodówki i dokładnie mieszamy widelcem.
Uzupełniamy słoiczki drugą warstwą nasion, a na wierzch wykładamy resztę musu jagodowego.
Ozdabiamy jagodami i płatkami migdałów.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z Sonko.
Brak komentarzy