Migdałowo-jagodowy deser chia | Mienta blog
Desery

Migdałowo-jagodowy deser chia

Upalny sierpień zdecydowanie nie sprzyja szaleństwom w kuchni. Jeśli mamy ochotę na deser, to staram się przyrządzać potrawy na zimno, aby nawet nie zbliżać się do piekarnika ;) Moje ulubione owoce połączyłam tym razem z nasionami chia i miodem oraz nowością od Sonko, czyli napojem roślinnym. Deser wyszedł pyszny i idealnie sprawdzający się w ciepły, letni dzień.

migdalowo jagodowy deser chia 2 - Migdałowo-jagodowy deser chiamigdalowo jagodowy deser chia 4 - Migdałowo-jagodowy deser chia

3 porcje:

  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 1 1/4 szklanki napoju owsianego Sonko
  • 3 łyżki jagód
  • łyżka miodu
  • dodatkowo jagody i płatki migdałów do ozdoby deserów

migdalowo jagodowy deser chia 3 - Migdałowo-jagodowy deser chiamigdalowo jagodowy deser chia 5 - Migdałowo-jagodowy deser chia

Nasiona chia zalewamy szklanką napoju owsianego, dodajemy miód, mieszamy i odkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia połowę napęczniałych nasion przekładamy do trzech miseczek/słoiczków.

Jagody miksujemy z 1/4 szklanki napoju owsianego.

2 łyżki powstałego musu dodajemy do reszty napęczniałych nasion z lodówki i dokładnie mieszamy widelcem.

Uzupełniamy słoiczki drugą warstwą nasion, a na wierzch wykładamy resztę musu jagodowego.

Ozdabiamy jagodami i płatkami migdałów.

Smacznego :)

migdalowo jagodowy deser chia 6 - Migdałowo-jagodowy deser chiamigdalowo jagodowy deser chia 7 - Migdałowo-jagodowy deser chia

Wpis powstał we współpracy z Sonko.

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj