środa, 26 sierpnia 2020

Naleśniki zapiekane z tuńczykiem i sosem pomidorowym

Niezbyt pracochłonne danie. Gdy smażymy naleśniki to dusi się sos. Potem to wszystko do formy i do piekarnika. Tak z godzinkę i pyszny, sycący obiad gotowy. Połączenie naleśników, tuńczyka i sosu pomidorowego jest obłędne. Dodam, że danie jest bardzo sycące. Polecam każdemu kto lubi takie smaki.



 




Potrzebujemy:


Na naleśniki:
2 jajka
półtorej szklanki mleka
półtorej szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki wody gazowanej
sól do smaku

Na sos:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
16 dag koncentratu pomidorowego
oliwa do smażenia
szczypta cukru
sól do smaku
bazylia suszona według uznania
oregano suszone według uznania
papryka ostra do smaku
czosnek suszony do smaku

Dodatkowo:
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oliwie
świeże listki bazylii do dekoracji


Wykonanie pysznych naleśników:

1. Naleśniki: Z podanych składników miksujemy gładkie bez grudek ciasto. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy cieniutkie naleśniki. Naleśniki smażymy na tłuszczu lub bez. Moje były smażone bez tłuszczu. Naleśniki studzimy.

2. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie tak chwileczkę. Następnie dodajemy pomidory wraz z całą zalewą i dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła. Dusimy do zgęstnienia sosu.

3. Do zapiekania: Na naleśniki kładziemy po porcji tuńczyka i zwijamy w ruloniki, następnie układamy je w naczyniu do zapiekania. Całość zalewamy sosem pomidorowym.

4. Zapiekanie i podanie: Następnie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, aż będzie gorące. Gotowe podajemy. przed podaniem dekorujemy listkami bazylii. Smacznego życzę.

Moje rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz