Ciasto Borówkowa góra lodowa różni się trochę od oryginału, ponieważ ja przygotowałam je w wersji bez pieczenia. Ponadto uważam, że ciasta z samym kremem czasami są zbyt słodkie, dlatego urozmaiciłam je dodając borówki zalane owocową galaretką. Dzięki temu Ciasto Borówkowa góra lodowa idealnie sprawdzi się na upalne dni. Jest ono lekko orzeźwiające, a zarazem idealnie słodkie. Borówkowa góra lodowa to efektownie wyglądające ciasto, które zachwyciło moich gości podczas ostatniego rodzinnego spotkania! Jestem pewna, że podobnie będzie u was dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na Ciasto Borówkowa góra lodowa. Proponuję przygotować je dzień wcześniej, aby galaretka miała czas stężeć i biszkopty zmiękły.
Składniki na blaszkę o wymiarach 24×30 cm.
Składniki na Ciasto Borówkowa góra lodowa:
- 470 g herbatników maślanych
- 100 g biszkoptów okrągłych
Krem budyniowy:
- 700 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 6 łyżek cukru
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 200 g masła (1 kostka)
Warstwa owocowa:
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych lub jagodowe
- 350 g borówek
Polewa mleczna:
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka w proszku (200 g)
- 200 g masła (1 kostka)
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie Ciasta Borówkowa góra lodowa:
- Przygotowanie kremu budyniowego. 500 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier i cukier wanilinowy. Wstawić na gaz. Doprowadzić do wrzenia. Pozostałe mleko (200 ml) przelać do kubka, dodać do niego 2 żółtka, budynie waniliowe i łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników, aby nie było grudek. Tak przygotowaną mieszankę wlewać powoli do gotującego się mleka cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do momentu, aż budyń zacznie się „bąblić”. Następnie zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego wystudzenia.
- Kostkę miękkiego masła przełożyć do miski i przy pomocy miksera ubić na puch. Następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować na niskich obrotach do wyczerpania masy budyniowej.
- Galaretki owocowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, odstawić do przestudzenia, ale nie stężenia. Do schłodzonej galaretki wrzucić umyte i osuszone borówki. Ponownie odstawić do lekkiego stężenia.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą i ułożyć warstwę herbatników. Herbatniki posmarować 1/2 kremu budyniowego i przykryć drugą warstwą herbatników. Wylać tężejącą galaretkę z owocami. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Ciasto można na chwilę włożyć do lodówki, aby galaretka stężała. Następnie ciasto posmarować resztą kremu budyniowego. Biszkopty okrągłe przekroić na pół i miejscem przekrojenia wkładać w krem.
- Przygotowanie polewy mlecznej. Kostkę masła włożyć do kubka, wlać wodę, dodać cukier, wstawić na gaz i podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i partiami wsypywać mleko w proszku intensywnie mieszając, aby nie było grudek. Odłożyć 1/3 masy i dodać do niej łyżkę kakao. Ponownie wymieszać do połączenia składników.
- Wierzch ciasta polać białą polewą mleczną, następnie ciemną porobić esy floresy. Tak przygotowane ciasto przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
wygląda bardzo smakowicie! chętnie wypróbuję
Ciasto wygląda rewelacyjnie.Mam pytanie odnośnie ilości mleka w proszku.Dwie szklanki czy 200 gram?
w 2 szklankach ma być 200 g mleka w proszku 🙂
Czyli w jednej szklance ma być 100g mleka w proszku i w drugiej szklance ma być 100g mleka?
tak 🙂 w sumie 200 g
A czy masa z mleka w proszku nie jest zbyt gęsta?
jest trochę gęsta, ale gdyby była za bardzo to można dolać wody
Przepyszne!!!
Wygląda pysznie, na jak dużą blaszkę jest ten przepis?
24×30
A czy można użyć mrożonych borówek?
można, tylko nie należy ich rozmrażać. mrożone wrzucamy do ostudzonej galaretki
Ciasto genialne. Polecam, wszystkim bardzo smakowało.
Na jaki rozmiar blaszki jest ciasto?
24×30 cm 🙂
Przepyszne ciasto, wszystkim domownikom bardzo smakowalo. ?z pewnoscia nie jest to ostatni raz jak je zrobilam ? ja miałam troszke wiekszą blaszkę wiec składniki zwiększyłam. Pozdrawiam
Super że smakowało <3 Pozdrawiam!
Nie dodałam mąki i budyniu wyszło średnio ? nie potrafię piec ciast ?? za to borówki przepyszne
Pozdrawiam
Idealne ciasto do kawy!
Super i napewno bardzo pyszne ,kocham piec i gotować bo to moja pasja i napewno spróbuje
Witam,
czy budyn w proszku ma byc z dodatkiem cukru czy bez ? 🙂
Pozdrawiam
bez cukru
Ja robiłam tą oryginalną wersję polewę zrobiłam z połowy porcji bo wychodzi dużo i bardzo słodkie ale ciasto jest godne polecenia to napewno też zrobię
Apetycznie wygląda. Robię na święta zobaczymy jak mi wyjdzie
A czy mogą być mrożone jagody?
mogą być, wtedy mrożone jagody wsypujemy od razu do rozpuszczonej galaretki
Ciasto robiłam ale na spod upiekłam cienki biszkopt wyszło pysznie.Ciasto wszystkim smakowalo