Składniki:
ciasto:
4 jajka
120 g mąki
50 g odżywki białkowej (można zastąpić mąką)
2 łyżki kakao
2/3 szklanki mleka
1/2 opakowania skyru
po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody
1/2 szklanki erytrytolu
krem:
800 g jogurtu 0%
30 g żelatyny + 1/2 szklanki mleka
100 g zmielonego na cukier puder erytrytolu
50 g odzywki białkowej (można pominąć)
1 łyżeczka pasty waniliowej
dodatkowo:
słoik wiśni w syropie
kieliszek alkoholu
garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Białka jaj ubić na sztywno ze słodzidłem, następnie zmiksować z żółtkami, dodać resztę składników i ponownie zmiksować na niewielkich obrotach. Masę wylać na blaszkę (20×25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut (najpierw gór-dół, a jak wyrośnie to termoobieg). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Jogurt zmiksować ze słodzidłem, odżywką, pastą waniliową i wystudzoną żelatyną. Jeśli masa będzie zbyt płynna można wstawić na chwilę do lodówki.
Wiśnie odcedzić, syrop lekko rozcieńczyć, dodać alkohol i nasączyć ciasto. Wiśnie rozłożyć na cieście i rozsmarować krem (trochę zostawić). Przykryć drugą połowa ciasta, nasączyć, rozsmarować resztę kremu i posypać zmielonymi orzechami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂
Porcja ze zdjęcia, 1/16 całości ma 132 kcal 😀