Fit wuzetka proteinowa

Składniki:

ciasto:

4 jajka

120 g mąki

50 g odżywki białkowej (można zastąpić mąką)

2 łyżki kakao

2/3 szklanki mleka

1/2 opakowania skyru

po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody

1/2 szklanki erytrytolu

krem:

800 g jogurtu 0%

30 g żelatyny + 1/2 szklanki mleka

100 g zmielonego na cukier puder erytrytolu

50 g odzywki białkowej (można pominąć)

1 łyżeczka pasty waniliowej

dodatkowo:

słoik wiśni w syropie

kieliszek alkoholu

garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Białka jaj ubić na sztywno ze słodzidłem, następnie zmiksować z żółtkami, dodać resztę składników i ponownie zmiksować na niewielkich obrotach. Masę wylać na blaszkę (20×25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut (najpierw gór-dół, a jak wyrośnie to termoobieg). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.

Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Jogurt zmiksować ze słodzidłem, odżywką, pastą waniliową i wystudzoną żelatyną. Jeśli masa będzie zbyt płynna można wstawić na chwilę do lodówki.

Wiśnie odcedzić, syrop lekko rozcieńczyć, dodać alkohol i nasączyć ciasto. Wiśnie rozłożyć na cieście i rozsmarować krem (trochę zostawić). Przykryć drugą połowa ciasta, nasączyć, rozsmarować resztę kremu i posypać zmielonymi orzechami.  Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

Porcja ze zdjęcia, 1/16 całości ma 132 kcal 😀

Fit proteinowa wuzetka

Dodaj komentarz