niedziela, 23 sierpnia 2020

Niezwykłe drożdżówki z serem i brzoskwinią

Drożdżówki z serem należą do moich ulubionych. Od dawna miałam na nie ochotę, ale wciąż nam było nie po drodze. W sezonie letnim do bułek drożdżowych lubię dodawać owoce. Postanowiłam połączyć oba te smaki w jedno. A że mamy sezon na brzoskwinie, to drożdżówek użyłam właśnie tych owoców 😋




Składniki (na 24 bułeczki):
500 g mąki pszennej typ 630
szczypta soli
100 g cukru
25 g drożdży
ok. 170 ml mleka
2 jajka
60 g masła

2 spore brzoskwinie
400 g białego sera/twarogu
3 płaskie łyżki cukru
łyżka cukru waniliowego
średnie jajko + małe jajko




  1. Mleko podgrzać w małym garnku.
  2. W innym małym garnku stopić masło.
  3. Odmierzyć mąkę i cukier.
  4. W 100 ml mleka rozpuścić drożdże. Dodać do nich po łyżeczce mąki i cukru. Wymieszać. Odstawić do namnożenia drożdży.
  5. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i rozbełtanymi jajkami w dużej misce.
  6. Do mąki z dodatkami dodać namnożone drożdże. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając resztę mleka.
  7. Dodać stopione masło i wyrabiać nadal aż do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk.
  8. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  9. Ser zmielić lub rozdrobnić widelcem. Doprawić do smaku cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Dodać żółtko i dokładnie wymieszać.
  10. Brzoskwinie obrać ze skórki. Podzielić każdą z nich na 12 cząstek.
  11. Dwie duże formy wyłożyć papierem do pieczenia.
  12. Nagrzać piekarnik do 180 lub 190 stopni C.
  13. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich lekko wyrobić, a następnie rozwałkować na prostokąty o wymiarach ok. (45 x 27 cm).
  14. Przeciąć ciasto na połowy wzdłuż dłuższego boku, a potem mniejsze prostokąty podzielić na 3 jeszcze mniejsze.
  15. Przy dłuższym brzegu każdego prostokąta ułożyć warstwę serową i po dwie cząstki brzoskwini.
  16. Drugą połowę prostokąta ponacinać radełkiem tak, jak pokazuje zdjęcie.
  17. Ser z brzoskwiniami przykryć ponacinanym ciastem, podkładając końcówkę pod spód, by się nie odkleiła podczas pieczenia.
  18. Każdą z uformowanych w ten sposób bułek podzielić na dwie mniejsze.
  19. Bułeczki przełożyć na papier do pieczenia. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
  20. Białko rozbełtać z małym jajkiem i taką miksturą posmarować bułeczki. Resztę można wykorzystać do usmażenia jajecznicy.
  21. Piec ok. 13 minut w temperaturze 190 stopni lub 16 minut w 180 stopniach.
  22. Po upieczeniu wsunąć za pomocą łyżeczki ewentualnie wyciekły ser z powrotem do bułeczek i odłożyć blachę z drożdżówkami na ok. 15 minut. W tym czasie masa serowa zastygnie i wtedy będzie można wykładać bułeczki na paterę.





Domowa Piekarnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.