Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PLACKI Z CUKINII

 

placki z cukinii przepis
Placki z cukinii

Placki z cukinii - niewiarygodnie łatwe do zrobienia, zdrowe i stanowią doskonały sposób na podjadanie warzyw!

     Jak zrobić placki z cukinii tartej - klasyczny i prosty przepis.

     Te placuszki z cukinii są niewiarygodnie łatwe w wykonaniu i smaczne. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy zetrzeć cukinię, odcedzić ją z nadmiaru wody, wrzucić do miski ze wszystkimi innymi składnikami i wymieszać. Następnie usmażyć płaskie, rumiane, chrupiące kotleciki cukiniowe i gotowe. bardzo łatwe, prawda?

     Kiedy przygotowujemy cukiniowe placki, warto najpierw podgotować lub nasolić startą cukinię i cebulę, a następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dzięki temu kotlety z cukinii nie będą rozpadać się podczas smażenia. Tartą cukinię można ułożyć na papierowym ręczniku i mocno zwinąć, aby powstała kulka, następnie mocno ścisnąć, aby usunąć nadmiar wilgoci.

placki z cukinii przepis
Placki z cukinii.


Te pyszne placki z cukinii to idealny sposób na delektowanie się tym kolorowym i zdrowym warzywem.

     Placki z cukinii są cudownie pożywne, niskokaloryczne i stanowią doskonały sposób na podjadanie warzyw dla wybrednych smakoszy. Placuszki z  cukinii uwielbiają dorośli i dzieci. Najlepsze jest to, że możemy podać te placuszki jako przekąskę, przystawkę, na kolację, a nawet lekki obiad. W tym przepisie mąkę pszenną można zastąpić bezglutenową. Mąka działa jak środek wiążący, więc inne mąki będą równie dobrze działać.

    Placki z cukinii najlepiej smakują świeże, jednak w szczelnym pojemniku można je przechować w lodówce 2-3 dni. Nie polecam jednak zamrażania cukiniowych placków.  

Kotlety z cukinii tartej można podgrzać w kuchence mikrofalowej, ale dla uzyskania najlepszego smaku i chrupkości najlepiej odgrzewać placuszki na patelni.

Te zdrowe placki z cukinii, polane syropem klonowym lub sosem tzatziki to prawdziwa uczta dla podniebienia!

     Placki z cukinii można podawać jako wegetariańskie danie główne. Najczęściej podaje się je ze śmietaną, jogurtem lub sosem marinara, tzatziki lub czosnkowym. Placki z cukinii można również podawać na bułce jako wegetariański burger.

Placki z cukinii - zobacz pyszny przepis, składniki i przygotowanie. 

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam!

placki z cukinii przepis
Placki z cukinii.


Chrupiące placki z cukinii - składniki:

  • 1 cukinia o wadze około 400g
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • sól i pieprz do smaku

Do placków można dodać:

  • 1 łyżka tahini
  • tarty parmezan
  • startą mozzarellę
  • starte jabłko

Dodatki do placków z cukinii:

  • gęsta śmietana albo jogurt naturalny
  • syrop klonowy, miód
  • sos tzatziki
  • sos marinara
  • domowa harissa

Jak zrobić placki z cukinii - przepis krok po kroku:


Krok 1.
  • Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce do warzyw z dużymi oczkami - odcisnąć z nadmiaru wody. Można nasolić i odcisnąć przez papierowy ręcznik.
Krok 2.
  • W misce wymieszać wszystkie składniki na placki cukiniowe, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  • Rozgrzać olej na patelni, łyżką kłaść niewielkie placuszki, smażyć na rumiano z każdej strony. Usmażone placuszki układać na papierowym ręczniku.
Placki z cukinii podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)
placki z cukinii przepis
placki z cukinii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger