sobota, 22 sierpnia 2020

Gulasz z podrobów i pieczarek


Jeszcze kilka lat temu, jakby ktoś powiedział, że będę jadł żołądki drobiowe, wyśmiałbym. Teraz ubóstwiam. A te z kaczki są nieziemskie.








Składniki:



500 g żołądków drobiowych z kaczki
200 g mini pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
1 litr bulionu drobiowego
4 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz


Przygotowanie:


Pieczarki oczyszczamy.
Cebulę siekamy.
Mięso oczyszczamy, osuszamy na papierowym ręczniku.

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy, cebulę i pieczarki. Oprószamy solą i dusimy na wolnym ogniu.
Po jakimś kwadransie wrzucamy mięso. Przez kolejny kwadrans dusimy pod przykryciem, od czasu, do czasu mieszamy.

Dolewamy gorący bulion, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.

Gotujemy na średnim ogniu przez 45 min.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, szybko podsmażamy, dolewamy chochlę wywaru z gotowania. Dokładnie łączymy, dodajemy do całości, rozprowadzamy i zagotowujemy.

Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz