piątek, 21 sierpnia 2020

Owocowy jogurtowiec

Kolejna propozycja zimnego deseru na gorące dni. Zwykłe składniki, które każdy ma w domu czyli jogurt, owoce i galaretki. Przygotowałam je w formie ciasta w foremce keksowej ale można także zrobić od razu małe porcje w szklaneczkach.

składniki:

2 duże jogurty naturalne (po ok 400 g)
2 galaretki o tym samym smaku, u mnie pomarańczowe
2 łyżki cukru waniliowego
300 g drobnych owoców, u mnie maliny borówki i czerwona porzeczka

mus
300 g śliwek bez pestek
1 galaretka truskawkowa

Jogurty przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.

Przygotować mus. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wystudzić. Śliwki przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować na mus. Połączyć z wystudzoną galaretką. Blaszkę, u mnie duża keksówka 32x13 wyłożyć folią spożywczą. Na dno blaszki wylać przygotowany mus. Wstawić do lodówki do stężenia.

Dwie galaretki rozuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić. Do miski przełożyć jogurt. Dodać cukier waniliowy i zmiksować. Następnie dodać wystudzone galaretki i ponownie dokładnie zmiksować. Wystawić z lodówki keksówkę ze stężałym musem. Na musie rozłożyć owoce ( ok 100 g ). Zalać masą jogurtową, mniej więcej tak aby prawie przykryła owoce. Wstawić do lodówki aby lekko stężała. Potem ponownie wystawić i znowu rozłożyć warstwę owoców (ok 100 g ), zalać masą i do lodówki. W ten sam sposób zrobić ostatnią warstwę. Dzięki temu dzieleniu na warstwy mamy ładnie rozłożone owoce bo jak damy wszystko od razu to owoce opadłyby na dno bo są ciężkie a masa z jogurtu jest rzadka. Całość zostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Jogurtowca wyłożyć na talerz odwracając foremkę do góry nogami, tak żeby mus był na górze. Delikatnie odkleić folię spożywczą i można zajadać.


1 komentarz: