sierpnia 20, 2020

Hummus z czosnkiem niedźwiedzim

Hummus to popularna, szybka i łatwa pasta kanapkowa. Ja zrobiłam go w wersji z czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim, który również w wersji suszonej ma dużo wartości odżywczych. 



500g gotowanej ciecierzycy (z puszki lub słoika)
6 łyżek pasty sezamowej tahini
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
100ml oliwy z oliwek 
sok z połówki cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

1.W misce umieszczamy odsączoną z wody ciecierzycę, oliwę, sok z cytryny i czosnek. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 
2. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy tahini. Dokładnie mieszamy łyżką.
3. Podajemy z pieczywem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP