Sezon na słodkie, kolorowe pomidory trwa, więc korzystamy ile się da. Tym razem te barwne koraliki połączyłam z kruchym ciastem i pysznym serowo-śmietankowym nadzieniem.
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 1/4 łyżeczki soli
masa:
- 250 g kwaśnej śmietany 12 % lub 18 %
- 80 g różnego rodzaju serów (użyłam łagodnej i pikantnej gorgonzoli, pecorino i grana padano)
- 2 jajka
- szczypta soli i pieprzu
nadzienie:
- 200 g kolorowych pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia
Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę.
Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy ( o średnicy około 30 cm).
Rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach po czym wyjmujemy i odstawiamy.
Śmietanę roztrzepujemy z jajkami i mieszamy z pokrojonym w kostkę serem.
Masę wylewamy na podpieczony spód.
Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki.
Całość pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.
Podajemy z bazylią.
Smacznego :)
Brak komentarzy