Liczba gości w ciągu ostatniego roku

CZATNEJ BRZOSKWINIOWO-IMBIROWY Z CURRY

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Czatnej brzoskwiniowy.

Brzoskwiniowy sos czatnej z curry i imbirem.


     Przepis na brzoskwiniowy czatnej z cebulą, imbirem, czosnkiem i chili, z dodatkiem curry, kminu rzymskiego, cynamonu i brązowego cukru. Aby uzyskać 2 litry posiekanych brzoskwiń potrzeba około 2,3 kg owoców. Pyszny sos do pieczonego lub duszonego mięsa, burgerów, hot-dogów oraz serów. 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Czatnej brzoskwiniowy.


Składniki:

  • 2 litry obranych i posiekanych brzoskwiń
  • 4 łyżeczki pasty imbirowej lub startego imbiru
  • 1,5 szklanki posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, bez nasion, drobno posiekana
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 łyżeczka soli niejodowanej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu 10-procentowego
Przygotowanie :

Krok 1.
  • na suchej patelni uprażyć curry, kmin rzymski oraz cynamon. 
  • Kiedy przyprawy staną się wonne i lekko ściemnieją przełożyć je do dużego garnka.
Krok 2.
  • Następnie do przypraw dodać pokrojone brzoskwinie, posiekaną cebulę, starty imbir, czosnek, paprykę, cukier oraz sól. Wlać ocet i wodę - całość zagotować, często mieszając. Zmniejszyć ogień i wolno gotować przez 50 minut, od czasu do czasu zamieszać. Sos brzoskwiniowy będzie gotowy, kiedy cebula stanie się przezroczysta, a mieszanina na tyle gęsta, aby tworzyć górkę na łyżce - dodać sok z limonki.
Krok 3.
  • Gorący sos przekładać do czystych i wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić.
  • Pasteryzować 10 minut 
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Brzoskwiniowy sos czatnej.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger