Do tej pory preferowałam głównie proste przepisy na serniki i ciasta na bazie sera. Jednak tym razem postanowiłam nieco zaszaleć. Powstał prosty i wyjątkowy w smaku sernik. Jest to ciasto, które swoim wyglądem przypomina najprawdziwsze jako sadzone. Zapewne z stąd jego nazwa. Mniejsza jednak o sama nazwę. Mamy tu przepyszny kremowy ser waniliowy, połówki brzoskwiń i nietypową, bo jasną galaretkę. Całość tworzy niesamowity smak i wygląd. Sernik "Jajko sadzone" to doskonała propozycja na małe uroczystości w gronie najbliższych. Na pewno nie będą zawiedzeni takim sernikiem, a wręcz zaskoczeni. U mnie w domu ten sernik przygotowuję dosyć regularnie i z wielką przyjemnością. Polecam !
Składniki:
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
400 ml jogurtu naturalnego
200 g cukru pudru
100 ml soku z puszki z brzoskwiniami
60 ml wody
20 g żelatyny w proszku
dodatkowo
400 g brzoskwiń w puszce
400 ml wody
200 g herbatników
120 g galaretki przezroczystej
Masa serowa: Brzoskwinie odsączam z zalewy. Żelatynę zalewam zimną wodą. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Odstawiam do napęcznienia. Ser i cukier puder miksuję. Dodaję jogurt i sok po brzoskwiniach. Miksuję. Napęczniałą żelatynę podgrzewam. Partiami dodaję do masy serowej. Delikatnie miksuję.
Kwadratową tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Układam herbatniki. Na herbatnikach układam masę serową. Chłodzę dwie godziny w lodówce. Galaretki rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do wystudzenia. Brzoskwinie układam na masie serowej. Na połówki brzoskwiń wylewam tężejącą galaretkę. Chłodzę dwie godziny.
Składniki:
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
400 ml jogurtu naturalnego
200 g cukru pudru
100 ml soku z puszki z brzoskwiniami
60 ml wody
20 g żelatyny w proszku
dodatkowo
400 g brzoskwiń w puszce
400 ml wody
200 g herbatników
120 g galaretki przezroczystej
Masa serowa: Brzoskwinie odsączam z zalewy. Żelatynę zalewam zimną wodą. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Odstawiam do napęcznienia. Ser i cukier puder miksuję. Dodaję jogurt i sok po brzoskwiniach. Miksuję. Napęczniałą żelatynę podgrzewam. Partiami dodaję do masy serowej. Delikatnie miksuję.
Kwadratową tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Układam herbatniki. Na herbatnikach układam masę serową. Chłodzę dwie godziny w lodówce. Galaretki rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do wystudzenia. Brzoskwinie układam na masie serowej. Na połówki brzoskwiń wylewam tężejącą galaretkę. Chłodzę dwie godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz