Cebula od wieków jest znana nie tylko jako składników wielu potraw, ale dzięki swoim składnikom i właściwością jest wykorzystywana w medycynie. Prosty syrop z cebuli był przygotowywane przez nasze babcie, podczas przeziębienia. Obecnie wiele osób również wspomaga swoją kurację przy pomocy tego specyfiku.

Starsze wersje syropu kojarzyły się z niesmakiem ze względu na specyficzny smak i aromat. Pokażę, Wam jak przy pomocy jednego składnika zmienić taki syrop w apetyczny specyfik.

Przeczytaj także: Witamina C – właściwości i zastosowanie

Jakie właściwości ma cebula?

Syrop z cebuli wspomaga kurację i łagodzi objawy kaszlu i kataru podczas przeziębienia. Może ona być również wykorzystywana w przypadku nadciśnienia, czy nawet wrzodów.

Prosty syrop z cebuli – składniki

  • 3-4 cebule
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sprawdź przepis na Herbata z witaminą C

Prosty syrop z cebuli – przepis

  1. Cebulę kroimy w grube plastry.
  2. Słoik dokładnie wyparzamy, albo myjemy w zmywarce w programie z wysoką temperaturą. Słoik mniej więcej o pojemności 0,5 l.
  3. W słoiku układamy cebulę, zalewamy całość miodem, dodajemy łyżeczkę cynamonu, zakręcamy i odstawiamy na minimum 24 godziny.

Przeczytaj także: Witamina C jako suplement diety

Prosty i szybki sposób na wzmocnienie swojej kuracji podczas przeziębienia i grypy.

Prosty syrop z cebuli