Kolejna przepyszna odsłona pieczonych naleśników. Tym razem obłędnie pachnąca wersja chałwowa z malinami. Wszystkie weekendowe poranki powinny zaczynać się od takiej uczty :)
3 porcje:
Składniki na 3 patelnie o średnicy około 14-16 cm lub dużą około 28-30 cm:
ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mleka
- 4 jajka
- 100 g chałwy
- łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
dodatkowo:
- łyżeczka oleju
- szklanka malin
- świeża bazylia
Patelnie, w których można piec (np. żeliwne), wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 200 stopni.
Składniki na masę dokładnie miksujemy, by nie było grudek.
Rozgrzane patelnie wyjmujemy i smarujemy olejem. Najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem po całym naczyniu.
Na natłuszczone wylewamy masę naleśnikową, posypujemy połową malin i od razu przekładamy do piekarnika.
Pieczemy około 20-25 minut.
Gotowy naleśniki podajemy na ciepło z resztą owoców i świeżą bazylią.
Smacznego :)
Brak komentarzy