Przepis, na krem Maślany na mleku skondensowanym , umieszczam specjalnie dla wszystkich zainteresowanych, którzy o niego pytali :).
Do niedawna robiłam krem MilkyWay na mleku w proszku i uważałam, że jest pyszny. To prawda jest… ale krem na mleku skondensowanym nie tylko jest pyszny, ale bardzo łatwy w przygotowaniu. Jest dość słodki, więc jeśli ktoś nie przepada za czystą słodyczą, polecam dodać szczyptę soli, która przełamuje mdły słodki smak.
Dla mnie bomba… jadłam i jadłam, ciężko się było powstrzymać… a co z dietą:( hmmm… no cóż od jutra.
Szczerze mówiąc, po dodaniu różnych akcentów smakowych, nie zawahałabym się, użyć tego kremu jako wypełnienie tortu. Hmmm…. pomyślę o tym. A może Wy macie jakiś pomysł? Jeśli tak to napiszcie proszę w komentarzu na dole strony 🙂
200gmleka skondensowanego 200g = 150ml. 1 puszka 530g to 410 ml mleka. Do dekoracji zredukuj ilość mleka o połowę.
1sztszczypta soli
Instructions
Gromadzimy składniki i potrzebny sprzęt. Odmierzamy potrzebną ilość.
Miękkie masło (ale nie rozpuszczone) wkładamy do misy miksera elektrycznego. Jeśli masło jest jeszcze dość twarde kroimy je na małe kostki. Ucieramy na puszystą pianę. Im dłużej ubijamy tym bielsze masło.
Na małych obrotach miksera dodajemy do utartego masła mleko skondensowane słodzone (ja miałam takie z puszki).
Ucieramy razem do połączenia składników, ok. 5min. Po czym zmniejszamy obroty i jeszcze mieszamy przez chwilę, aby odpowietrzyć masę.
Notes
Aby krem wybielić należy dodać małą! ilość fioletowego barwnika (czubek wykałaczki). Jeśli dodacie zbyt dużo krem stanie się brudno-szaro-biały (nie ładny).Do masy MilkyWay można dodać: aromat waniliowy, sok z cytryny, rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, kakao, barwniki spożywcze.Krem nadaje się pod masę cukrową.Krem MilkyWay na mleku skondensowanym można przechowywać w lodówce do 5dni. Można zamrozić na 2 - 3 miesięcy.
Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.
Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂
Witam 😉 proszę o podpowiedź. Będę tynkować tort po raz pierwszy, zawsze kończyło się na zwykłej polewie, więc jestem totalnym amatorem 🙂 nie mam też żadnych specjalnych narzędzi, do tynkowania. W związku z tym chcę zapytać, który tynk będzie łatwiejszy na start? MilkyWay czy ten maślany na mleku skondesowanym?
Ja mam pytanie do tynkowania, w jaki sposób otynkować tort z obrazka. Cześć tynku mieszkamy z różowym barwnikiem ? Na dół nakładamy różowy, wyżej biały i ruszamy że szpachlą? Czy inaczej się to robi?
Ten tynk nie rozpuszcza dekoracji. Ja posmarowałabym odrobiną ciepłego/świeżego kremu miejsce przyczepu dekoracji. Następnie należy schłodzić w lodówce i gotowe 🙂
Ciężko jest ubić masło już połączone z mlekiem skondensowanym. Może nie będzie bardzo puszyste, ale na pewno będzie smaczne i spełni swoją funkcję 🙂 Pozdrawiam.
Ja osobiście nigdy nie stosowałam takiego zamiennika. Mleko Gostyńskie niesłodzone ma inną konsystencję, jest lejące, przy czym mleko skondensowane jest dużo gęstsze. Może pani pokombinować trochę i dodać mleko niesłodzone, ale w duuużo mniejszej ilości. Oczywiście taki krem dobrze jest wzbogacić w smak słodki. Zarówno słodzik lub cukier proszę dodać do masła w trakcie jego ubijania. 🙂
Z białą czekoladą może być zbyt gęsty. Można pokombinować żeby dać białą czekoladę ze śmietanką zamiast mleka skondensowanego, ale to już będzie bardziej ganache niż krem na mleku z mlekiem skondensowanym.
Witam
Mam pytanie czy do tynkowania tortu o średnicy 23cm potrzebuje podwójnej porcji składników i wtedy muszę dodać ( 400g ?) mleka skondensowanego ?
Pozdrawiam
Witam, czy tynk ten nie rozpuści dekoracji z masy cukrowej ( będą na torcie około 2 dni w lodówce) ? Jak kleić elementy z masy cukrowej do takiego tynku ? Jeszcze świeżego czy za pomocą kleju spożywczego do takiego „twardego” ? 🙂 Pozdrawiam
Na schłodzony, najlepiej na krótko przed podaniem. Ja dodatkowo zawsze zabezpieczam opłatek od spodu masą cukrową lub czekoladą jeśli ma stać dłużej. Krem maślany na mleku skondensowanym jest bardzo tłusty dlatego nie rozpuści opłatka, ale tłuszcz może podsiąknąć i nieładnie rozpuścić tusz z nadrukowanego obrazka.
Mam nadzieję, że masz na myśli robot ręczny 🙂 Tak oczywiście, trochę schodzi, ale się uda. Niektórzy wolę robotem ręcznym, ma się większą kontrolę nad ucieranym kremem. Moja mama kremy maślane zawsze robiła ręcznie. 🙂 Pozdrawiam.
Oczywiście że można. Taka mieszanka nazywa się tynkiem 3M. Masło, mleko, mascarpone. Proszę mascarpone dodać na samym końcu i raczej wymieszać wszystko razem ręcznie. Mascarpone mieszane mikserem lubi się zważyć. Pozdrawiam.
Witam. Jakiego maska Pani używa bo moje nie chce się wybielić a w składzie ma tylko że zawiera mleko i ma 83,3% tłuszczu? Dziękuję za odpowiedź 😉 Pozdrawiam
Oj to masz ciężki orzech do zgryzienia, ponieważ 1 tort nie piętrowy na 50 osób nie koniecznie będzie ładnie wyglądał. Raczej się takich nie robi. Ja osobiście robię okrągłe max na 35 porcji (fi30). Duże torty niefajnie się dekoruje. Jeśli koniecznie musi to być jeden tort to lepiej zrobić prostokątny lub dwa kwadratowe ułożone jakoś ładnie pod kątem na podkładce. Prostokątny na 50 osób powinien mieć wymiary przynajmniej 25x30cm wtedy powstanie 50 kawałków o wymiarach 5x3cm (krojone w 5 rzędach i 10 kolumnach). lub 20x40cm wtedy powstaną 52 kawałki o boku 5x3cm (krojone w 4 rzędach i 13 kolumnach). 2 okrągłe powinny mieć średnicę ok. 25cm każdy.
Myślę że 300g mleka skondensowanego starczy, ale dla spokojnego sumienia zrobiłabym 400g mleka skondensowanego i 400g masła. Lepiej żeby zostało niż miało braknąć. Nadmiar można wykorzystać jako nadzienie do ciast i ciasteczek. Można nim też przełożyć herbarniki lub krakersy i zoorganizować tzw ciasto na szybko. Pozdrawiam 🙂
Pierwszy raz robię tynk-do tej pory używałam tylko śmietany. Ta masa jest obłędna- nie dość że przepyszna to jeszcze super się nią tynkuje. Cieszę się, że trafiłam na tego bloga, dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
Dzień dobry 🙂 Mleko ma być w takiej samej temperaturze jak masło.. czyli pokojowej. Dolewać cienkim strumieniem do ubitego masła. Dziękuję za to pytanie. Lepiej dwa razy zapytać niż popełnić błąd. Pozdrawiam 🙂
Dzien dobry. Mam pytanie ktore juz wczesniej padlo ale czytajac Pani komentarze juz sama nie wiem 😆. Czy mleko skondensowane z puszki ma byc zimne? Wole dopytac bo bede to robila pierwszy raz i nie chcialabym zepsuc😄. Pozdrawiam😘
Witam 🙂 Najlepiej jest użyć barwników w żelu, sypkie nie rozpuszczą się w maśle. Chcesz zrobić kolory moro… to bardzo fajny pomysł, niewiem czy masz jakiś pomysł jak to zrobić, ale udzielę Ci kilku wskazówek: czarny kolor najlepiej barwią żele extra black lub coś podobnego, pamiętaj też, że po dodaniu i wymieszaniu, kolor dopiero się aktywuje. Zabarwiony krem należy odstawić na ok 2h i dopiero dodawać kolejną porcję barwnika jeśli potrzeba. Tynkując tort tradycjnie rozcierasz kolor więc otrzymasz przecierki w kolorze moro. jeśli o taki efekt chodzi to ok. Ale jeśli chciałabyś otrzymać wzór moro powinnaś tynk nakłada plackami na folię, zamrozić i taki przyłożyć do tortu. Gdzieś na moim profilu na fb jest filmik jak ja to robię. Na pewno znajdziesz. Ciekawa technika i wydaje się, że do moro idealna 🙂 Pozdrawiam 🙂
witam, jakich barwników można użyć do tego tynku? W plynie, zelu, a moze sypkich? Zależy mi na zrobieniu tortu w kolorach moro, zieleniach beżach i czarnym 😉 pozdrawiam
Jak najbardziej można łączyć krem śmietanowy i krem z mlekiem skondensowanym. Nie jest rozpuszczalny przez wodę i nie rozpuszcza 🙂 Pozdrawiam 🙂 Agnieszka
Witam.
Robię na sobotę tort na bazie śmietany mascarpone i owoców, czy mogę użyć takiego tynku na taki krem czy mi spłynie? Nigdy nie robiłam tego a patrząc na zdjęcia ładnie równo i estetycznie wygląda
To zależy od jakości perełek. Te malutkie typu maczek mogą puścić ale to też dopiero po dłuższym czasie. Generalnie krem maślany z mlekiem skondensowanym zawiera bardzo mało wody, więc nie rospuszcza dekoracji z masy cukrowej, bezików czy perełek. Pozdrawiam 🙂
Witam 😀 mam do zrobienia tort i ma być udekorowany perełkami i świeżymi kwiatami. Bardzo zależy mi na tym żeby nie była to masa cukrowa. Czy jak zrobię ten krem perełki nie „puszcza ” koloru ? Pozdrawiam 😁
Jak najbardziej można położyć owoce na tym kremie. Nie rozpuści się. Należy zwrócić uwagę, aby były dość suche. Owoce mokre (połówki śliwek, przekrojone truskawki mokrym do dołu oczywiście.) mogą trochę odbarwić tort dlatego należy nakładać je niedługo przed konsumpcją.
Dzień dobry, czy na tym kremie mogę wykonać dekorację z owoców na wierzchu tortu? Jeśli na jeszcze świeżej warstwie kremu nie powinnam, to czy na zastygniętej można nałożyć warstwę innej białej masy i do niej kleić owoce?
🙂 Można jak najbardziej. Jeśli malujesz tylko obrzeża i kontury to spokojnie możesz użyć barwników rozcieńczonych w alkoholu. Jeśli chcesz namalować coś bardziej fantazyjnego najlepiej jest rozmieszać barwnik z rozpuszczonym masłem kakaowym i malować na ciepło. Ja tak robię, jest to dużo wygodniejszy i pewniejszy sposób (alkohol czasami lubi spłynąć). Chociaż wiem, że wiele ludzi maluje alkoholowymi barwnikami i nie narzeka. Możesz też użyć barwników do czekolady na bazie oleju. Ja ich nie używałam do tego celu, ale podobno też ładnie trzymają.
Raczej odradzam, wiem że takie próby kiepsko się kończą i cokolwiek Pani zrobi nigdy nie będzie super czarny. Można za to pomalować już nałożony tynk, barwnikiem w proszku (z alkoholem) lub w żelu, a najlepiej aerografem. Do czarnych tynków najlepiej nadaje się czarny ganache i ja takiego używam: ciemnej czekolady 200g, mleczenej czekolady 200g, 250g śmietanki (min30%) i 80g masła. Czarny barwnik dodaje się do masy dopiero przy ostatniej warstwie. Niestety, ale czarny barwnik nie jest zbyt smaczny. Im go mniej tym lepiej
A gdzie znalazła pani takie określenie? Może chodzi o pierwszą warstwę tynku, taką ściągającą okruszki? Ciężko mi powiedzieć co to znaczy tak wyrwane z kontekstu. Może raczej chodzi o podkład pod tort lub podkład pod masę cukrową?
Dzień, dobry 🙂
Nie wielką ilość spokojnie można pomalować barwnikami żelowymi rozcieńczonymi w niewielkiej ilości alkoholu (może być smakowy, ale przeźroczysty). Większy obrazek zalecam malować barwnikiem rozpuszczonym w maśle kakaowym. Wtedy kolor ładnie trzyma się tynku i nie „zjeżdża” jak w przypadku alkoholu.
W temp. pokojowej. 🙂 Mleko skondensowane nie musi stać w lodówce, jeśli jest zamknięte. Ubite masło ma temperaturę pokojową, a kremy nie lubią dużych zmian temperatur, więc śmiało mogę przewidzieć, że krem łatwo by się zważył po dodaniu zimnego mleka. Pozdrawiam 🙂
Przygotowuję się do urodzin córki, będę robiła tynk na tort z Pani przepisu, proszę napisać czy do ubitego masła dodaje się mleko w temperaturze pokojowej czy schłodzone?
Na fi 20cm ja podwajam podane składniki, ale zawsze m zostaje. Dlatego myślę, że idealnie było by użyć 1,5 porcji, czyli 300g masła (utartego do białości) i 300g mleka skondensowanego. Ja używam mleko słodzone (najczęściej) Gostyńskie. Często używam tego tynku i drip wychodzi pięknie, tylko proszę schłodzić tort przed wylaniem dripu. Pozdrawiam.
Witam. Czy te proporcje będą dobre jeśli chodzi o tort fi 20 cm i h 12? Jakie mleko jest najlepsze? Jaka firma, słodzone czy nie słodzone? Czy ma tym rynku mogę normalnie zrobić drip czekoladowy?
Dziękuje:) Ojj oszczędzać nie będę, wole się nie martwić, że mi braknie. Tym bardziej, że nie mam jeszcze wprawy w tynkowaniu:) Zrobię tak jak mi Pani radzi, przynajmniej mleko się nie zmarnuje 🙂
Witam 🙂 Oj tak zdecydowanie. Tak naprawdę myślę, że nawet należy potroić te proporcje. Ja tort o średnicy 20cm tynkuje z podwójnej porcji. Dla oszczędności możesz spróbować z całego mleka skondensowanego, czyli 530g i tyle samo masła. Lepiej żeby zostało niż miało braknąć. Nadmiar możesz zamrozić i wykorzystać w ciągu 3 miesięcy, lub przełożyć tym kremem herbatniki maślane i zorganizować tzw. ciasto na szybko. Ten krem możesz wymieszać z kakao w razie potrzeby.
Zaktualizowałam wagę i pojemność puszki mleka skondensowanego. Napiszcie proszę jeśli woleliście poprzednią miarę na małe puszki. Pozdrawiam 🙂 Agnieszka.
Witaj:) Odpowiadając na pierwsze pytanie: tak stwardnieje. Musisz wyjąć krem na długo przed tynkowaniem, poczekać aż się ogrzeje. Ja czasami oddzielam część kremu i deliktnie podgrzewam. Resztę kremu wkładam do misy miksera i miksując na średnich obrotach dodaję lekko ogrzany (wymieszany) krem. W ten sposób krem odświeża się i znów jest przyjemnie gładki i odpowiedni do tynkowania tortu.
Drugie pytanie: Czy z połowy porcji otynkuje fi 15? Obawiam się, że może braknąć lub będzie kremu akurat, a zawsze trzeba mieć jakiś zapas. Proszę długo ubijać masło, aż do białości. Zwracam uwagę tylko, że otwarte mleko skondensowane nie przechowuje się dobrze (nawet w lodówce). Trzeba je dobrze zabezpieczyć folią (mleko przelać do plastikowego opakowania i przykleić folię do powierzchni mleka) w przeciwnym razie powstanie kożuch, a mleko przejdzie nieprzyjemnym lodówkowym zapachem. Natomiast polecam wykorzystać całe mleko skondensowane, zrobić krem i zamrozić na przyszły raz. Super smakuje też w cieście z czekoladowym ciastem kruchym. Widzę, że w przepisie podałam miarę małej puszki (brytyjskiej) poprawię to na polską 530g dla łatwości obliczeń. Pozdrawiam. W razie problemów proszę pytać 🙂
Mam takie pytanie czy jak zrobię krem i wstawię do lodówki czy on za bardzo nie stwardnieje ? W planach mam dopiero w kolejnym dniu obłożyć nim tort oraz podane są proporcję na fi 20 a chciałabym zrobić na fi 15 czy z połowy przepisu obłoże na spokojnie tort, jak Pani myśli?
Witam:) Masa jest przeznaczona to tego, aby tynkować nią tort. Według mnie masło i mleko skondensowane to idealne połączenie. Łatwe a pyszne. Ja przeważnie używam tego kremu do obkładania tortu. Dobrze się nakłada na tort, a w lodówce szybko twardnieje. Pozdrawiam. Jakby coś proszę śmiało pytać 🙂
Witam, mam pare pytań😊 Czy tą masę można użyć na tynk tortu? Będzie na tyle sztywna aby obłożyć nią tort? Pytam ponieważ nigdy nie robiłam tynku na tort😊 I czy masa nie jest za słodka czy w sam raz?
Cześć,
Tak naprawdę to nie ma znaczenia kiedy tynkujemy. Warunkiem dobrego tynku bez spękań jest dość gruba warstwa tynku ok.5mm i sztywny gruby podkład. Ja zazwyczaj tynkuję dzień wcześniej, wyciągając tort z lodówki po schłodzeniu pierwszej warstwy tynku czasami pojawiają się pęknięcia ( zależy jak delikatnie się z niem obchodzę), ale po drugiej i ewentualnie trzeciej warstwie wszystko jest ok. Musisz też zwrócić uwagę, aby przełożenia tortu były stabilne. Tzn, jeśli warstwy tortu ślizgają się na kremach to ryzyko spękań jest większe. Jeśli nie jesteś pewna co do tych kremów to zrób tamę, czyli cienką obwódkę kremu, takiego jak na tynk, wewnątrz tortu (cienka warstwa ok 5mm wewnątrz tortu, zabezpieczająca kremy przed wypłynięciem). Czyli sztywny podkład, tynk ok. 5mm i ewentualnie tama i nic nie popęka 🙂 Pozdrawiam
🙂 Dziękuję za pytanie. Ja osobiście wolę MilkyWay na mleku skondensowanym, lepiej się z nim pracuje i lepiej tynkuje i lepiej dekoruje. Proszę dać mniej mleka skondensowanego niż jest w przepisie. Proszę pamiętać też, żeby otynkować tort nieco grubszą warstwę kremu niż zwykle, gruby podkład i stabilne kremy. Proszę nie wkładać też tortu z ciepłym tynkiem do zamrażarki, ponieważ popęka. Najlepiej chłodzić w lodówce. Chociaż co popęka to zakryje futerko 😉 Pozdrawiam 😀
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie kremów masłowych z dodatkami mleka w proszku i mleka skondensowanego. Który z nich ma bardziej zwartą formę? Potrzebuję krem na tort wykończony w stylu futrzastego potwora i zastanawiam się który z nich lepiej nasza się do tej roli i wytrzyma daleki transport? Może ma pani przepis odpowiedni do tego zadania?
Pozdrawiam.
90 komentarzy
Iza
Witam 😉 proszę o podpowiedź. Będę tynkować tort po raz pierwszy, zawsze kończyło się na zwykłej polewie, więc jestem totalnym amatorem 🙂 nie mam też żadnych specjalnych narzędzi, do tynkowania. W związku z tym chcę zapytać, który tynk będzie łatwiejszy na start? MilkyWay czy ten maślany na mleku skondesowanym?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Magda
Czy to mleko w puszce trzeba najpierw gotować?
Agnieszka Niedźwiedzka
Do kremu maślanego najlepiej dodać kakao i odrobinę barwnika. Osobićcie na brązowy tynk preferuję pospolity ganache. 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Najczęściej jest to zagęszczone mleko słodzone gostyńskie.
Agnieszka Niedźwiedzka
Dokładnie tak jak pani napisała. Tutaj jest mały tutorial, jak zrobić ten tort. https://smartbake.pl/tort-z-dripem-na-bazie-wody/
Maria
Ja mam pytanie do tynkowania, w jaki sposób otynkować tort z obrazka. Cześć tynku mieszkamy z różowym barwnikiem ? Na dół nakładamy różowy, wyżej biały i ruszamy że szpachlą? Czy inaczej się to robi?
Magdalena
Witam, czy można wiedzieć jakiego mleka skondensowanego Pani używa? Chodzi konkretny produkt…
Agnieszka
Dzień dobry
Zeby uzyskać brązowy tynk to dodać kakao, barwnika brązowego w gelu czy zrobić tynk z czekolady?🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Ten tynk nie rozpuszcza dekoracji. Ja posmarowałabym odrobiną ciepłego/świeżego kremu miejsce przyczepu dekoracji. Następnie należy schłodzić w lodówce i gotowe 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Ciężko jest ubić masło już połączone z mlekiem skondensowanym. Może nie będzie bardzo puszyste, ale na pewno będzie smaczne i spełni swoją funkcję 🙂 Pozdrawiam.
Agnieszka Niedźwiedzka
Wszystko zależy od tego, czy da pani radę dobrze ubić w mikserze 4 porcje na raz… Pozdrawiam 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Na tort o średnicy 23cm należy dodać przynajmniej półtorej porcji, czyli 300g/300g. Wszystko zależy od wysokości tortu.
Agnieszka Niedźwiedzka
Można ozdobić bezikami 🙂 Tłuste kremy na bazie masła nie rozpuszczają bezy.
Agnieszka Niedźwiedzka
Ja osobiście nigdy nie stosowałam takiego zamiennika. Mleko Gostyńskie niesłodzone ma inną konsystencję, jest lejące, przy czym mleko skondensowane jest dużo gęstsze. Może pani pokombinować trochę i dodać mleko niesłodzone, ale w duuużo mniejszej ilości. Oczywiście taki krem dobrze jest wzbogacić w smak słodki. Zarówno słodzik lub cukier proszę dodać do masła w trakcie jego ubijania. 🙂
Gosia
Witam czy mogę dodać do tego kremu mleko gostyńskie niesłodzone 7.5%tluszczu
Magda
Witam, czy tort otynkowany tym kremem można ozdobić bezikami? Czy się rozpuszczą? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Z białą czekoladą może być zbyt gęsty. Można pokombinować żeby dać białą czekoladę ze śmietanką zamiast mleka skondensowanego, ale to już będzie bardziej ganache niż krem na mleku z mlekiem skondensowanym.
silka16
a czy do kremu można dodać białą czekoladę?
Aaa
Witam robię tirt piętrowy czy mogę zrobić z czterech porci na eaz ???
Sylwia
Witam
Mam pytanie czy do tynkowania tortu o średnicy 23cm potrzebuje podwójnej porcji składników i wtedy muszę dodać ( 400g ?) mleka skondensowanego ?
Pozdrawiam
Justyna
A co jezeli wlalam niechcący całe mleko skondensowane a na poczatku ubilam tylko 200g masla? To moge na spokojnie didac jeszcze 200g masla czy nie?
Andzia
Witam, czy tynk ten nie rozpuści dekoracji z masy cukrowej ( będą na torcie około 2 dni w lodówce) ? Jak kleić elementy z masy cukrowej do takiego tynku ? Jeszcze świeżego czy za pomocą kleju spożywczego do takiego „twardego” ? 🙂 Pozdrawiam
Agnieszka Niedźwiedzka
Ja uwielbiam. 🙂 Super przełamuje mdłą słodycz masła i mleka skondensowanego.
Anonim
a czemu dodaje sie szczypte soli?
Agnieszka Niedźwiedzka
Tak wystarczy 🙂
Nikola
Witam. Czy na tort o wysokości ok. 10 cm i średnicy 26 cm, wystarczy mi krem zrobiony z podwójnej porcji?
Agnieszka Niedźwiedzka
Na schłodzony, najlepiej na krótko przed podaniem. Ja dodatkowo zawsze zabezpieczam opłatek od spodu masą cukrową lub czekoladą jeśli ma stać dłużej. Krem maślany na mleku skondensowanym jest bardzo tłusty dlatego nie rozpuści opłatka, ale tłuszcz może podsiąknąć i nieładnie rozpuścić tusz z nadrukowanego obrazka.
Iwona
Witam. Mam w planach zrobić tort z Pani kremem maslanym, a na krem opłatek waflowy. Czy opłatek położyć na świeży krem czy na schłodzony?
Agnieszka Niedźwiedzka
Mam nadzieję, że masz na myśli robot ręczny 🙂 Tak oczywiście, trochę schodzi, ale się uda. Niektórzy wolę robotem ręcznym, ma się większą kontrolę nad ucieranym kremem. Moja mama kremy maślane zawsze robiła ręcznie. 🙂 Pozdrawiam.
Kamila
Czy jest szansa, że uda mi się uzyskać ładny tynk, ucierając wszystko ręcznie? 😔
Agnieszka Niedźwiedzka
Oczywiście że można. Taka mieszanka nazywa się tynkiem 3M. Masło, mleko, mascarpone. Proszę mascarpone dodać na samym końcu i raczej wymieszać wszystko razem ręcznie. Mascarpone mieszane mikserem lubi się zważyć. Pozdrawiam.
Ania
Witam a czy można do tego tynku dodać maskarpone czy się zwazy.
Agnieszka Niedźwiedzka
Moim ulubionym jest masło extra firmy Polmlek. Można je kupić na pewno w Lidlu i w Carrefour. Pozdrawiam. Agnieszka.
Joanna
Witam. Jakiego maska Pani używa bo moje nie chce się wybielić a w składzie ma tylko że zawiera mleko i ma 83,3% tłuszczu? Dziękuję za odpowiedź 😉 Pozdrawiam
Agnieszka Niedźwiedzka
Oj to masz ciężki orzech do zgryzienia, ponieważ 1 tort nie piętrowy na 50 osób nie koniecznie będzie ładnie wyglądał. Raczej się takich nie robi. Ja osobiście robię okrągłe max na 35 porcji (fi30). Duże torty niefajnie się dekoruje. Jeśli koniecznie musi to być jeden tort to lepiej zrobić prostokątny lub dwa kwadratowe ułożone jakoś ładnie pod kątem na podkładce. Prostokątny na 50 osób powinien mieć wymiary przynajmniej 25x30cm wtedy powstanie 50 kawałków o wymiarach 5x3cm (krojone w 5 rzędach i 10 kolumnach). lub 20x40cm wtedy powstaną 52 kawałki o boku 5x3cm (krojone w 4 rzędach i 13 kolumnach). 2 okrągłe powinny mieć średnicę ok. 25cm każdy.
Małgorzata
Dzień dobry.
Na 50 osób jaka średnica i wysokość tortu powinna być idealna? Tylko jedno piętro mam w zamówieniu.
Pozdrawiam 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
1 tort o średnicy 18cm i wysokości do 12cm robię z 300g masła i 300g mleka skondensowanego.
OlaS
Dzień dobry, będę z Pani przepisów piec 2 torty o średnicy 18cm i wysokości ok 10-12cm – z jakiej ilości składników zrobić krem do tynkowania?
Agnieszka Niedźwiedzka
Myślę że 300g mleka skondensowanego starczy, ale dla spokojnego sumienia zrobiłabym 400g mleka skondensowanego i 400g masła. Lepiej żeby zostało niż miało braknąć. Nadmiar można wykorzystać jako nadzienie do ciast i ciasteczek. Można nim też przełożyć herbarniki lub krakersy i zoorganizować tzw ciasto na szybko. Pozdrawiam 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
🙂 Bardzo się cieszę, że krem się udał 🙂 Oby więcej takich sukcesów. Pozdrawiam.
Monika
Dziekuje za odp!😘 jesli moge zadac jeszcze jedno pytanie to jakie proporcje powinnam uzyc do tortu o srednicy 24cm?
Iga
Pierwszy raz robię tynk-do tej pory używałam tylko śmietany. Ta masa jest obłędna- nie dość że przepyszna to jeszcze super się nią tynkuje. Cieszę się, że trafiłam na tego bloga, dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Dzień dobry 🙂 Mleko ma być w takiej samej temperaturze jak masło.. czyli pokojowej. Dolewać cienkim strumieniem do ubitego masła. Dziękuję za to pytanie. Lepiej dwa razy zapytać niż popełnić błąd. Pozdrawiam 🙂
Monika
Dzien dobry. Mam pytanie ktore juz wczesniej padlo ale czytajac Pani komentarze juz sama nie wiem 😆. Czy mleko skondensowane z puszki ma byc zimne? Wole dopytac bo bede to robila pierwszy raz i nie chcialabym zepsuc😄. Pozdrawiam😘
Agnieszka Niedźwiedzka
Witam 🙂 Najlepiej jest użyć barwników w żelu, sypkie nie rozpuszczą się w maśle. Chcesz zrobić kolory moro… to bardzo fajny pomysł, niewiem czy masz jakiś pomysł jak to zrobić, ale udzielę Ci kilku wskazówek: czarny kolor najlepiej barwią żele extra black lub coś podobnego, pamiętaj też, że po dodaniu i wymieszaniu, kolor dopiero się aktywuje. Zabarwiony krem należy odstawić na ok 2h i dopiero dodawać kolejną porcję barwnika jeśli potrzeba. Tynkując tort tradycjnie rozcierasz kolor więc otrzymasz przecierki w kolorze moro. jeśli o taki efekt chodzi to ok. Ale jeśli chciałabyś otrzymać wzór moro powinnaś tynk nakłada plackami na folię, zamrozić i taki przyłożyć do tortu. Gdzieś na moim profilu na fb jest filmik jak ja to robię. Na pewno znajdziesz. Ciekawa technika i wydaje się, że do moro idealna 🙂 Pozdrawiam 🙂
Karolina
witam, jakich barwników można użyć do tego tynku? W plynie, zelu, a moze sypkich? Zależy mi na zrobieniu tortu w kolorach moro, zieleniach beżach i czarnym 😉 pozdrawiam
Agnieszka Niedźwiedzka
Jak najbardziej tak. Właśnie słodzone. Ja używam mleko w puszcze gostyńskie
Anonim
Czy do tego kremu należy użyć słodzone mleko skondensowane?
Agnieszka Niedźwiedzka
Jak najbardziej można łączyć krem śmietanowy i krem z mlekiem skondensowanym. Nie jest rozpuszczalny przez wodę i nie rozpuszcza 🙂 Pozdrawiam 🙂 Agnieszka
Asia
Witam.
Robię na sobotę tort na bazie śmietany mascarpone i owoców, czy mogę użyć takiego tynku na taki krem czy mi spłynie? Nigdy nie robiłam tego a patrząc na zdjęcia ładnie równo i estetycznie wygląda
Agnieszka Niedźwiedzka
To zależy od jakości perełek. Te malutkie typu maczek mogą puścić ale to też dopiero po dłuższym czasie. Generalnie krem maślany z mlekiem skondensowanym zawiera bardzo mało wody, więc nie rospuszcza dekoracji z masy cukrowej, bezików czy perełek. Pozdrawiam 🙂
Anonim
Witam 😀 mam do zrobienia tort i ma być udekorowany perełkami i świeżymi kwiatami. Bardzo zależy mi na tym żeby nie była to masa cukrowa. Czy jak zrobię ten krem perełki nie „puszcza ” koloru ? Pozdrawiam 😁
Agnieszka Niedźwiedzka
Proszę użyć 400gram masła i tyle samo mleka skondensowanego. Starczy na otynkowanie takiego torciku . Pozdrawiam 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Tak, najlepsze jest mleko słodzone w puszce 🙂 Pozdrawiam
Ola
Czy mleko ma byc slodzone czy nie?
Karolina
Dzień dobry
Chce zrobić tort pietrowy fi 22 i górny 16
Ile potrzebuje masy żeby otynkować oba torty?
Agnieszka Niedźwiedzka
Jak najbardziej można położyć owoce na tym kremie. Nie rozpuści się. Należy zwrócić uwagę, aby były dość suche. Owoce mokre (połówki śliwek, przekrojone truskawki mokrym do dołu oczywiście.) mogą trochę odbarwić tort dlatego należy nakładać je niedługo przed konsumpcją.
Magda
Dzień dobry, czy na tym kremie mogę wykonać dekorację z owoców na wierzchu tortu? Jeśli na jeszcze świeżej warstwie kremu nie powinnam, to czy na zastygniętej można nałożyć warstwę innej białej masy i do niej kleić owoce?
Agnieszka Niedźwiedzka
Przełożenia mogą być przeróżne, zarówno na śmietanie, na maśle lub na owocach. Pozdrawiam 🙂
Gosia
Witam,
Czy robiąc tynk wz kremu maslaneho przełożenia mogą być na bazie smiatany czy raczej wszystko robi się na tej samej bazie?
Agnieszka Niedźwiedzka
🙂 Można jak najbardziej. Jeśli malujesz tylko obrzeża i kontury to spokojnie możesz użyć barwników rozcieńczonych w alkoholu. Jeśli chcesz namalować coś bardziej fantazyjnego najlepiej jest rozmieszać barwnik z rozpuszczonym masłem kakaowym i malować na ciepło. Ja tak robię, jest to dużo wygodniejszy i pewniejszy sposób (alkohol czasami lubi spłynąć). Chociaż wiem, że wiele ludzi maluje alkoholowymi barwnikami i nie narzeka. Możesz też użyć barwników do czekolady na bazie oleju. Ja ich nie używałam do tego celu, ale podobno też ładnie trzymają.
Julia
Dzień dobry, czy po masie maślane można malować barwnika i pędzelkiem różne wzory za pomocą pedzelka? Będę wdzięczna za odpowiedź
Agnieszka Niedźwiedzka
Raczej odradzam, wiem że takie próby kiepsko się kończą i cokolwiek Pani zrobi nigdy nie będzie super czarny. Można za to pomalować już nałożony tynk, barwnikiem w proszku (z alkoholem) lub w żelu, a najlepiej aerografem. Do czarnych tynków najlepiej nadaje się czarny ganache i ja takiego używam: ciemnej czekolady 200g, mleczenej czekolady 200g, 250g śmietanki (min30%) i 80g masła. Czarny barwnik dodaje się do masy dopiero przy ostatniej warstwie. Niestety, ale czarny barwnik nie jest zbyt smaczny. Im go mniej tym lepiej
Julia
Dzień dobry, mam pytanko. Czy da się z tego kremu zrobić czarny krem bawiąc go czy poleci Pani coś innego by otrzymać czysta czerń?
Agnieszka Niedźwiedzka
A gdzie znalazła pani takie określenie? Może chodzi o pierwszą warstwę tynku, taką ściągającą okruszki? Ciężko mi powiedzieć co to znaczy tak wyrwane z kontekstu. Może raczej chodzi o podkład pod tort lub podkład pod masę cukrową?
Maria
Witam, jestem początkująca więc moje pytanie brzmi : co to jest podkład pod tynk?
Agnieszka Niedźwiedzka
Dzień, dobry 🙂
Nie wielką ilość spokojnie można pomalować barwnikami żelowymi rozcieńczonymi w niewielkiej ilości alkoholu (może być smakowy, ale przeźroczysty). Większy obrazek zalecam malować barwnikiem rozpuszczonym w maśle kakaowym. Wtedy kolor ładnie trzyma się tynku i nie „zjeżdża” jak w przypadku alkoholu.
Agnieszka Niedźwiedzka
W temp. pokojowej. 🙂 Mleko skondensowane nie musi stać w lodówce, jeśli jest zamknięte. Ubite masło ma temperaturę pokojową, a kremy nie lubią dużych zmian temperatur, więc śmiało mogę przewidzieć, że krem łatwo by się zważył po dodaniu zimnego mleka. Pozdrawiam 🙂
Kasia
Przygotowuję się do urodzin córki, będę robiła tynk na tort z Pani przepisu, proszę napisać czy do ubitego masła dodaje się mleko w temperaturze pokojowej czy schłodzone?
Anonim
Witam!
Czy na tym kremie można pisać pisała mi żelowymi ?
Agnieszka Niedźwiedzka
Na fi 20cm ja podwajam podane składniki, ale zawsze m zostaje. Dlatego myślę, że idealnie było by użyć 1,5 porcji, czyli 300g masła (utartego do białości) i 300g mleka skondensowanego. Ja używam mleko słodzone (najczęściej) Gostyńskie. Często używam tego tynku i drip wychodzi pięknie, tylko proszę schłodzić tort przed wylaniem dripu. Pozdrawiam.
Anna
Witam. Czy te proporcje będą dobre jeśli chodzi o tort fi 20 cm i h 12? Jakie mleko jest najlepsze? Jaka firma, słodzone czy nie słodzone? Czy ma tym rynku mogę normalnie zrobić drip czekoladowy?
Ziuta
Dziękuje:) Ojj oszczędzać nie będę, wole się nie martwić, że mi braknie. Tym bardziej, że nie mam jeszcze wprawy w tynkowaniu:) Zrobię tak jak mi Pani radzi, przynajmniej mleko się nie zmarnuje 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Witam 🙂 Oj tak zdecydowanie. Tak naprawdę myślę, że nawet należy potroić te proporcje. Ja tort o średnicy 20cm tynkuje z podwójnej porcji. Dla oszczędności możesz spróbować z całego mleka skondensowanego, czyli 530g i tyle samo masła. Lepiej żeby zostało niż miało braknąć. Nadmiar możesz zamrozić i wykorzystać w ciągu 3 miesięcy, lub przełożyć tym kremem herbatniki maślane i zorganizować tzw. ciasto na szybko. Ten krem możesz wymieszać z kakao w razie potrzeby.
Ziuta
Proszę mi powiedzieć. Mam tort fi 30cm podwoić porcje?? Czyli wziąć 400g masła i 400g mleka??
Agnieszka Niedźwiedzka
Pozdrawiam i życzę powodzenia 🙂 Proszę się pochwalić swoim tortem na fb @smartbakepl lub na maila 🙂 smartbake@poczta.fm Będę wdzięczna 🙂
Magda
Bardzo dziękuje za rade! zrobię z całego przepisu krem 😀
Agnieszka Niedźwiedzka
Zaktualizowałam wagę i pojemność puszki mleka skondensowanego. Napiszcie proszę jeśli woleliście poprzednią miarę na małe puszki. Pozdrawiam 🙂 Agnieszka.
Agnieszka Niedźwiedzka
Witaj:) Odpowiadając na pierwsze pytanie: tak stwardnieje. Musisz wyjąć krem na długo przed tynkowaniem, poczekać aż się ogrzeje. Ja czasami oddzielam część kremu i deliktnie podgrzewam. Resztę kremu wkładam do misy miksera i miksując na średnich obrotach dodaję lekko ogrzany (wymieszany) krem. W ten sposób krem odświeża się i znów jest przyjemnie gładki i odpowiedni do tynkowania tortu.
Drugie pytanie: Czy z połowy porcji otynkuje fi 15? Obawiam się, że może braknąć lub będzie kremu akurat, a zawsze trzeba mieć jakiś zapas. Proszę długo ubijać masło, aż do białości. Zwracam uwagę tylko, że otwarte mleko skondensowane nie przechowuje się dobrze (nawet w lodówce). Trzeba je dobrze zabezpieczyć folią (mleko przelać do plastikowego opakowania i przykleić folię do powierzchni mleka) w przeciwnym razie powstanie kożuch, a mleko przejdzie nieprzyjemnym lodówkowym zapachem. Natomiast polecam wykorzystać całe mleko skondensowane, zrobić krem i zamrozić na przyszły raz. Super smakuje też w cieście z czekoladowym ciastem kruchym. Widzę, że w przepisie podałam miarę małej puszki (brytyjskiej) poprawię to na polską 530g dla łatwości obliczeń. Pozdrawiam. W razie problemów proszę pytać 🙂
Magda
Mam takie pytanie czy jak zrobię krem i wstawię do lodówki czy on za bardzo nie stwardnieje ? W planach mam dopiero w kolejnym dniu obłożyć nim tort oraz podane są proporcję na fi 20 a chciałabym zrobić na fi 15 czy z połowy przepisu obłoże na spokojnie tort, jak Pani myśli?
Agnieszka Niedźwiedzka
Witam:) Masa jest przeznaczona to tego, aby tynkować nią tort. Według mnie masło i mleko skondensowane to idealne połączenie. Łatwe a pyszne. Ja przeważnie używam tego kremu do obkładania tortu. Dobrze się nakłada na tort, a w lodówce szybko twardnieje. Pozdrawiam. Jakby coś proszę śmiało pytać 🙂
Bernadeta
Witam, mam pare pytań😊 Czy tą masę można użyć na tynk tortu? Będzie na tyle sztywna aby obłożyć nią tort? Pytam ponieważ nigdy nie robiłam tynku na tort😊 I czy masa nie jest za słodka czy w sam raz?
Agnieszka - SmartBake.pl
Można 🙂 Jak najbardziej. Zawsze tak robię i nic się nie rozpuszcza. 🙂
Karolina
Czy taka masę można udekorować bezikami i makaronikami? Nie roztopioną się?
Agnieszka - SmartBake.pl
Dziękuję pani Halino. Bardzo się cieszę, że jest pani zadowolona z tego przepisu 🙂
Halina
Świetny krem. Bardzo dobrze się z nim pracuje. Gorąco polecam. Pani Agnieszka ma złote rączki.
admin
Cześć,
Tak naprawdę to nie ma znaczenia kiedy tynkujemy. Warunkiem dobrego tynku bez spękań jest dość gruba warstwa tynku ok.5mm i sztywny gruby podkład. Ja zazwyczaj tynkuję dzień wcześniej, wyciągając tort z lodówki po schłodzeniu pierwszej warstwy tynku czasami pojawiają się pęknięcia ( zależy jak delikatnie się z niem obchodzę), ale po drugiej i ewentualnie trzeciej warstwie wszystko jest ok. Musisz też zwrócić uwagę, aby przełożenia tortu były stabilne. Tzn, jeśli warstwy tortu ślizgają się na kremach to ryzyko spękań jest większe. Jeśli nie jesteś pewna co do tych kremów to zrób tamę, czyli cienką obwódkę kremu, takiego jak na tynk, wewnątrz tortu (cienka warstwa ok 5mm wewnątrz tortu, zabezpieczająca kremy przed wypłynięciem). Czyli sztywny podkład, tynk ok. 5mm i ewentualnie tama i nic nie popęka 🙂 Pozdrawiam
Endzi
Witam.
Otynkowac mogę tort rano w dniu urodzin czy najlepiej dzień wcześniej? Bo nie chce żeby popekał.
Agnieszka - SmartBake.pl
🙂 Dziękuję za pytanie. Ja osobiście wolę MilkyWay na mleku skondensowanym, lepiej się z nim pracuje i lepiej tynkuje i lepiej dekoruje. Proszę dać mniej mleka skondensowanego niż jest w przepisie. Proszę pamiętać też, żeby otynkować tort nieco grubszą warstwę kremu niż zwykle, gruby podkład i stabilne kremy. Proszę nie wkładać też tortu z ciepłym tynkiem do zamrażarki, ponieważ popęka. Najlepiej chłodzić w lodówce. Chociaż co popęka to zakryje futerko 😉 Pozdrawiam 😀
Elwir
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie kremów masłowych z dodatkami mleka w proszku i mleka skondensowanego. Który z nich ma bardziej zwartą formę? Potrzebuję krem na tort wykończony w stylu futrzastego potwora i zastanawiam się który z nich lepiej nasza się do tej roli i wytrzyma daleki transport? Może ma pani przepis odpowiedni do tego zadania?
Pozdrawiam.