Wiśniówka (nalewka z wiśni)

Nalewka z wiśni z pestkami, z podanej ilości wychodzi około 1800 -2000 ml pysznego trunku.


Składniki:

ok 3 kg wiśni z pestkami,

800g cukru,

500 ml spirytusu,

1500 ml wódki czystej


Przygotowanie:

Umyte owoce, zalewamy w dużym szklanym naczyniu (u mnie bardzo duży słoik) spirytusem i 1000 ml wódki.

Mieszamy, odstawiamy w ciemne miejsce pod przykryciem na 14 dni. Co dzień należy przemieszać.

Po tym czasie, odsączamy owoce - alkohol przelewamy np. do butelek, w których będzie później przechowywany.

Owoce zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 10 dni (pod przykryciem), w tym czasie puszczą jeszcze sok. Każdego dnia należy przemieszać.

Po upływie tego czasu, dodajemy pozostałe 500 ml wódki i wcześniej odsączony alkohol, odstawiamy na 2 dni.

Następnie przecedzamy owoce przez sitko i gazę (aby alkohol był jak najbardziej klarowny).

Przelewamy do butelek.


Komentarze

  1. najlepsza domowa wiśniówka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kolorek, na pewno super smakuje. Ja to też lubię dobrej herbaty się napić. Tu np. oolong od https://www.cafesilesia.pl/pol_m_HERBATA_HERBATA-OOLONG-227.html ostatnio przypadł mi do gustu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz