Zupa z łodyg selera naciowego z mielonymi orzechami włoskimi. Kremowa i aksamitna zupa, zakłócona gęstą śmietanką kokosową.
Zupa krem z selerem naciowym i orzechami włoskimi
Autor: Martyna Pietruszka
Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje
6
porcjiPrzygotowanie
10
min.Gotowanie
1
godz.Kalorie
150
kcalZupa krem z selera naciowego, ze smakiem podbitym orzechami włoskimi i gęstą śmietanką kokosową. Kremowa zupa z łodygami selera.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
10 łodyg selera naciowego
1 biała cebula
1 kostka bulionowa ekologiczna
1/3 szklanki orzechów włoskich zmielonych na mąkę
50 g gęstej śmietanki kokosowej
sól morska i mielony pieprz
30 g masła
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem rozpuść masło, zeszklij na nim poszatkowaną cebulę. Dodaj pokrojone łodygi selera naciowego i podsmaż jeszcze przez chwilę.
- Wlej 1,5 litra gorącej wody oraz kostkę rosołową. Gotuj przez 1 godzinę, pod przykryciem, do miękkości selera naciowego.
- Zupę zmiksuj na gładki krem. Dodaj zmielone orzechy włoskie oraz śmietankę kokosową. Ponownie zmiksuj. Dopraw do smaku solą morską i zmielonym pieprzem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
bardzo ciekawy smak i plus za łatwość przyrządzenia