Wege Weki

Najlepsza papryka marynowana

 
 

Sezon na paprykę trwa, więc i u mnie w kuchni papryka gości. Pojawiła się, póki co, w dwóch wersjach – w leczo – słoiki już pasteryzowane, czekają na swój debiut na talerzu oraz jako papryka marynowana w lekko słodkiej zalewie. Dużym plusem, tego przepisu, jest to, że nie trzeba słoików pasteryzować. Wystarczy wrząca zalewa i voila 🙂

Składniki:

– 2-3kg papryki

* zalewa:

– 0,5l + 1 szklanki wody

– 0,5l octu 10%

– 5 liści laurowych

– 5 ziaren ziela angielskiego

– 20 ziaren pieprzu czarnego
– 3 łyżeczki soli
– 12-14 łyżeczek cukru

– 1 łyżeczka gorczycy i kolendry

– 1 szklanka oleju  

Zalewę zagotować. Na wrzącą zalewę wrzucić pokrojoną w szersze paski paprykę. Gotować od 3-5 min. (skórka nie może odchodzić od papryki). Wsadzać ciasno do słoików. Zalać wrzącą zalewą. Słoiki porządnie zakręcić. Wystudzić pod ściereczką. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.   Smacznego!

* opcjonalnie można dodać płatki chilli, świeżą papryczkę chilli lub czosnek

Zarzyj po inne przepisy...

0 komentarzy

  1. Przetwory domowe są najsmaczniejsze:)

  2. says:

    Bardzo lubię w zimę mieć taki słoik 🙂

  3. super rzecz na zimę 🙂 mam gdzieś przepis na paprykę z tymiankiem, obłędna!

  4. says:

    Fajna ta papryka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

35 − = 33