Steki z piersi indyka w stylu Caprese.

Pyszne i proste do zrobienia danie obiadowe, które nie wymaga dużej ilości czasu. Nieskomplikowane danie idealne na „leniwe dni”, ja bardzo często przygotowuje je w lecie, kiedy upały zniechęcają do długich posiadowek w kuchni. Łatwe i smaczne, bardzo polecam.

SKŁADNIKI:

  • 6 STEKÓW Z PIERSI INDYKA
  • 5 ŚREDNICH POMIDORÓW
  • 250 G SERA MOZZARELLA
  • KILKA GAŁĄZEK TYMIANKU
  • KILKA GAŁĄZEK ZIELONEJ PIETRUSZKI
  • 2 – 3 ŁYŻKI PESTO Z BAZYLII
  • SOL I PIEPRZ DO SMAKU
  • OLEJ DO SMAŻENIA
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU

WYKONANIE:

STEKI LEKKO ROZBIĆ TŁUCZKIEM DO MIĘSA I PRZYPRAWIĆ SOLA I PIEPRZEM DO SMAKU.

NA GORĄCEJ PATELNI ROZGRZAĆ 1 -2 ŁYŻKI OLEJU I ZRUMIENIĆ NA NIM STEKI. STEKI SMAŻYĆ OKOŁO 2 – 3 MINUTY Z KAŻDEJ STRONY.

USMAŻONE STEKI PRZEŁOŻYĆ DO ŻAROODPORNEGO NACZYNIA I POSMAROWAĆ Z WIERZCHU PESTO. KOTLETY UŁOŻYĆ W NACZYNIU „NA ZAKŁADKĘ”

POMIDORY ORAZ SER POKROIĆ W PLASTRY I UŁOŻYĆ JE, ZAMIENNIE NA WIERZCHU STEKÓW Z INDYKA.

CALOSC POSYPAĆ POSIEKANYM TYMIANKIEM I PIETRUSZKĄ I EWENTUALNIE DODATKOWO DOPRAWIĆ PIEPRZEM I SOLĄ.

TAK PRZYGOTOWANA POTRAWĘ, WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO TEMPERATURY 180 ST. C. I PIEC 20 -30 MINUT.

SMACZNEGO!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij