Zupa krem z patisonów

…na obiad …na kolację …dla gości

Smaczna zupa, którą przygotujesz łatwo i szybko🙂 Możesz ją urozmaicić wrzucając dodatkowe warzywa – wtedy stanie się pożywniejsza, ale też zmieni swój kolor zależnie od tego, co dodasz (np. marchewkę, natkę pietruszki). W ramach domowego recyclingu do przygotowania możesz użyć „niedzielnego rosołu” oraz warzywa, które z niego pozostały. Zupa jest bezpieczna dla osób z alergią/nietolerancją na gluten, a tym, którzy unikają nabiału, polecam zastąpienie śmietanki mleczkiem kokosowym lub innym mlekiem roślinnym.

 

 

Składniki na około 4-5 porcji:

  • około 800 g patisonów (po obraniu)
  • duża cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30% lub mleczka kokosowego
  • łyżka masła, oliwy lub oleju
  • sól i pieprz

 

W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć pokrojoną cebulę i zeszklij. Dodaj ziemniaki i patisony pokrojone w kostkę, zalej wodą lub bulionem tak, by pokryły warzywa (jeśli wlejesz za dużo, zupa stanie się zbyt rzadka). Całość gotuj około 15 minut (do miękkości ziemniaków). Zdejmij rondel z ognia, wlej mleko, dopraw do smaku według swego gustu – całość zmiksuj blenderem ręcznym. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

 

Zupę możesz wzbogacić dodając więcej warzyw np. marchewkę, korzeń pietruszki lub selera, cukinię, groszek, czosnek, natkę pietruszki, koperek. Pamiętaj, że każdy nowy dodatek zmieni kolor zupy🙂

Do przygotowania można użyć niedzielnego rosołu oraz warzyw z niego.

Do podania polecam… kleks kwaśnej śmietany, chleb, bułeczki, pieczywo czosnkowe, groszek ptysiowy, grzanki, prażone pestki dyni lub słonecznika.

 

 

Pomysły na zupy kremy:

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *