Woda smakowa z truskawkami, płatkami róży i miętą

Picie wody jest niesłychanie ważne, ponieważ właściwe nawodnienie organizmu jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Woda odpowiada za odpowiednie funkcjonowanie wszelkich procesów życiowych, bo stanowi ważny składnik każdej komórki naszego organizmu, składa się z niej krew, mózg, a także mięśnie.

Dlaczego warto pić wodę?

  • wspomaga wchłanianie składników pokarmowych w jelitach i umożliwia działanie enzymów trawiennych
  • płyny umożliwiają minerałom dotarcie do komórek, a także usprawniają oczyszczanie ciała z toksyn
  • woda chłodzi ciało, gdy temperatura otoczenia jest zbyt wysoka i izoluje od chłodu, gdy jest zimno
  • poprawia kondycję skóry, bo idealnie nawilża
  • pomaga zachować idealną wagę, ponieważ wypełnia żołądek i zjadamy przez to mniejsze porcje posiłków

W łatwy sposób można się nawodnić, pijąc czystą wodę lub wodę mineralną. Niektórzy mają jednak problem z piciem „czystej wody”. Dla tych właśnie, którzy potrzebują małej odmiany, idealne są wody smakowe. Samodzielnie przygotowane wody smakowe nigdy się nie znudzą, ponieważ używasz ulubionych owoców, warzyw i ziół. Latem jest ich pod dostatkiem, zatem i wybór ogromny. 

Woda przygotowana z dodatkiem miękkich owoców, jak np. owoce jagodowe i cytrusowe szybciej nabierze smaku niż z owoców twardszych. Letnia propozycja na wodę smakową to woda z truskawkami, lekko słodka i przyjemnie orzeźwiająca. Dodatek płatków róży i listków mięty cudownie ją aromatyzuje. Taka woda posmakuje każdemu. W upalne dni nie zapominaj o dodatku kostek lodu.

Najprostsza woda smakowa to schłodzona woda z plasterkiem cytryny i listkami mięty. Moja ulubiona to woda imbirowa z cytryną. Wystarczy zetrzeć imbir na tarce i zaparzyć pod przykryciem. Przed użyciem przelać napar przez sitko, wystudzić. Można przygotować jednorazowo nieco więcej i trzymać w lodówce.

Składniki:

  • truskawki
  • płatki róży
  • listki mięty
  • woda

Przygotowanie:

  • do dzbanka wsypać garść pokrojonych truskawek. Dodać płatki róży i listki mięty. Zalać wodą mineralną i odstawić na 1 godzinę, by przeszła smakiem owoców i ziół
  • podawać z kostkami lodu. Po wypiciu wody owoce po prostu zjeść

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *