tosty franuskie jabłko cynamon

Tosty francuskie jabłkowo cynamonowe to przepis zero waste na wykorzystanie pieczywa nie pierwszej świeżości.

Najlepsze wychodzą z bułki, ale chleb jasny czy z ziarnami, pieczywo tostowe czy drożdżowe też się sprawdzą aby przygotować tosty.

Bardzo proste do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczne.

Dodałam do nich pudru jabłkowego z liofilizowanego jabłka i cynamonu, dzięki czemu nabrały niezwykłego smaku i aromatu.

U siebie w wyznaję zasadę, że gotuję z tego co mam w kuchni bo tak jest bardziej ekonomicznie i ekologicznie. Jeśli więc o ten przepis chodzi jogurt można zastąpić gęstą śmietaną, kefirem czy maślanką. Cukier wedle własnego wyboru: biały, trzcinowy, ksylitol, erytrol itd. Tak samo z tłuszczem do smażenia: olej rzepakowy lub kokosowy albo inny do smażenia o delikatnym smaku, może być też masło.

 

 

PRZEPIS NA TOSTY FRANCUSKIE JABŁKOWO CYNAMONOWE

Składniki na tosty francuskie:

  • 1 bułka wrocławska
  • 2 jajka duże
  • 100g jogurtu
  • 100ml mleka
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki pudru jabłkowego
  • olej

 

 

Jak zrobić tosty francuskie:

  1. Najpierw w głębokim talerzu rozbijamy widelcem jajka.
  2. Następnie dodajemy do nich jogurt z syropem klonowym, cynamonem, pudrem jabłkowym i mieszamy dokładnie.
  3. Potem dodajemy mleko i jeszcze mieszamy.
  4. Zaraz potem rozgrzewamy patelnię.
  5. Następnie bułkę kroimy w plastry.
  6. Potem w naszej miksturze jajecznej moczymy kromki i układamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
  7. Smażymy na złoto z obu stron.

 

 

tosty franuskie jabłko cynamon