Rurki z dżemem i kokosową masą twarogową

Pyszne rurki z kokosową masą twarogową oraz przełamującym jej słodycz dżemem z czarnej porzeczki, to doskonały deser dla dużych i małych łasuchów.

  • 1 op. ciasta francuskiego xl
  • 70 g wiórek kokosowych
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 50 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 150 g śmietanki 30 %
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 1 jajko

Ciasto francuskie kroimy na paseczki o szerokości około 2,5 – 3 cm. Nawijamy je na zakładkę na foremki do rurek. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Rozkładamy (na leżąco) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 minut (do zrumienienia). Po upieczeniu ostrożnie zdejmujemy ciasto z foremek. Studzimy.

Wiórki kokosowe miksujemy w rozdrabniaczu tak długo, aż zaczną zbijać się w jedną całość (początkowo powstanie z nich mączka i dopiero po dłuższym miksowaniu wydzieli się tłuszcz. Pamiętajmy o przerwach, by nie spalić blendera/rozdrabniacza).

Twaróg łączymy z kokosem, cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i śmietanką. Miksujemy do powstania gęstej, jednolitej masy (nie za długo!), Wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Rękaw cukierniczy rozkładamy na blacie i wkładamy do środka dżem porzeczkowy, starając się rozkładać go na połowie worka. Drugą część napełniamy masą twarogową. Przygotowaną masą napełniamy przestudzone rurki (równocześnie powinny się wyciskać obie masy – twarogowa i dżem).