sobota, 7 czerwca 2014

Sernik na zimno z truskawkami i słoneczną nutą


rozwiń i czytaj przepis :
500 g serka śmietankowego w wiaderku
400 g jogurtu naturalnego ( kremowego )
3/4 szk gorącej przegotowanej wody
2 galaretki agrestowe
250 g słonecznej konfitury ( przepis znajdziesz tutaj )
400 g truskawek
500 ml gorącej przegotowanej wody
1 galaretka truskawkowa
okrągłe biszkopty

ETAP PIERWSZY :
Gorącą i przegotowaną wodę wlać do miski, wsypać galaretki agrestowe o dokładnie wymieszać a potem schłodzić.
Do innej miski przełożyć serek i jogurt, zmiksować a potem dodać chłodną ale lekko tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać.

ETAP DRUGI :
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami i na nie wylać masę serowo jogurtową.
Następnie za pomocą łyżki kłaść konfiturę wyjętą prosto z lodówki robiąc kleksy.
Jeżeli kleksy konfitury się do końca nie zatopią w masie lekko je docisnąć łyżką.
Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia masy.

ETAP TRZECI :
Gdy sernik się chłodzi w 500 ml gorącej i przegotowanej wodzie rozpuścić galaretkę truskawkową i schłodzić.
Może lekko stężeć ale być jeszcze płynna.
Truskawki umyć, oderwać szypułki i pokroić w grubsze plastry a potem ułożyć je na zastygłym serniku tak aby jeden plaster nachodził na drugi.
Gdy truskawki są rozłożone wylać na nie galaretkę i ponownie wstawić tortownicę do lodówki do stężenia.


Milion smaków truskawek

7 komentarzy:

  1. pyszności, idealne ciasto na taki ciepły dzień jak dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszotka, uwielbiam takie desery:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super serniczek, w sam raz na ciepłe dni!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję i macie rację, na upał jak znalazł :) Ale ma jedną wadę : za szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już się nie mogę doczekać truskawek i takich właśnie wspaniałości jak prezentujesz na fotografii :) wspaniale wygląda i pewno smakuje obłędnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, tak sezon na truskawki jest zdecydowanie za krótki. A serniczek jest smaczny i fajnie przełamuje smak ta konfitura :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.