czwartek, 19 czerwca 2014

Ciasto czekoladowo - kokosowe

                                   Nie przepadam za wiórkami kokosowymi, ale to ciasto robiłam już kilka razy i za każdym razem wcinam z apetytem. Na początku jak tylko koleżanka podsunęła mi linka do przepisu, który pochodzi z Moje wypieki byłam jakoś dziwnie nastawiona. Lekko przepis zmodyfikowałam i upiekłam. Ciasto jest rewelacyjne, łatwe do przygotowania ale nie polecam trzymać go w lodówce aby nie było twarde i suche. W temperaturze pokojowej jest wilgotne i mięciutkie i najlepsze na drugi lub trzeci dzień jeśli wytrzyma.


rozwiń i czytaj przepis :
Biszkopt :
5 jajek ( M )
3/4 szk mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
1 op cukru waniliowego ( 16 g )
1 szk czarnej herbaty
Masa kokosowa :
200 g margaryny ( u mnie Kasia )
1/2 szk cukru
200 g wiórków kokosowych
500 ml mleka 3,2 %
Polewa :
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej polewy ( w drażetkach )
1 łyżka margaryny ( Kasia )
3 łyżki mleka

BISZKOPT :
Przygotować składniki na biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z obydwoma cukrami.
Następnie dodać żółtka i połączyć je z pianą.
Do masy jajecznej prze sitko przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać np. szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Masę przełożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 30 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i razem z papierem ale biszkopt do góry dnem włożyć z powrotem do formy.
Nasączyć biszkopt herbatą.
MASA KOKOSOWA :
Do garnka wlać mleko, wsypać oba cukry i zagotować.
Potem wsypać wiórki i gotować masę około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Na koniec włożyć margarynę i mieszać do momentu rozpuszczenia się margaryny.
Masę wystudzić i rozłożyć na biszkopcie.
POLEWA :
Na ogień postawić garnek z wodą, na garnek wstawić miskę ale nie ma dotykać wody.
Do miski połamać czekoladę, wsypać polewę i dodać margarynę oraz mleko.
Podgrzewać do momentu połączenia się składników i aż masa będzie gotowa i błyszcząca.
Gotową polewę przestudzić i jeszcze płynna nałożyć do woreczka lub dekoratora i dowolnie rozprowadzić polewę po warstwie wiórków.
Poczekać aż polewa się zetnie i kroić ciasto w kostkę.

5 komentarzy:

  1. Tak dawno już nie jadłam tego ciasta, że zapomniałam już jakie ono pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciasta, pycha pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj takie ciasto to bym zjadła... Uwielbiam kokos:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha:) bardzo lubię takie:) ja nazywam je bounty:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Wam za komentarze. Do tego ciasta chyba każdy się przekona, nawet nielubiący wiórków tak jak ja. Oczywiście zdarzało się abym wykorzystywała je do potraw czy ciast ale omijałam je szerokim łukiem. Teraz to się zmieniło :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.