niedziela, 13 lipca 2014

Ryż zapiekany z warzywami, kurkami i skrzydełkami

                               Dzięki uprzejmości emako.pl dostałam bon o wartości 50 zl na zakup dowolnych produktów w sklepie internetowym. Zamóiwienie zrealizowane ekspresowo, co prawda z małymi problemami bo wybrany paczkomat się zepsuł i trochę czekałam na odbiór paczki to ogólnie wszystko jest okey. Sklep jest dobrze zaopatrzony i każdy znajdzie cos dla siebie. Jako, że w kuchni zawsze coś się psuje a mi akurat odmówiła posłuszeństwa jedna z tarek postanowiłam wybrać tarkę wielofunkcyjną, którą znajdziecie tutaj : i maleńkie naczynko do serwowania sosu, ale o tym kiedy indziej. Wybrałam ten produkt mając na myśli mojego małego pomocnika czyli synka, który często pomaga mi w kuchni. Tarka ta ma 4 wymienne ostrza, które nigdy nam się nie zawieruszą bo chowa się je w specjalnych otworach w tarce.  Dodatkową zaletą jest szufladka do której wędrują tarte produkty a nasz epalce już nigdy się nie skaleczą bo tarka na specjalny uchwyt, który przytrzymuje nam tarty produkt. I są antypoślizgowe podkładki co zapobiega przesuwaniu sie całej tarki. Tak więc dziś przy okazji przygotowywania dania z ryżu użyłam tarki do starcia cukinii i tarka świetnie zdała egzamin. Ateraz zapraszam po przepis na pyszne danie na ryżu z warzywami, kurkami i skrzydełkami z kurczaka.

rozwiń i czytaj przepis :



400 g ryżu
250 g mieszanki chińskiej
200 g cukinii
200 g blanszowanych kurek
1 solidna garść szpinaku
sól
pieprz
ok. 1 l wody
kucharek w płynie
8 skrzydełek z kurczaka
papryka wędzona
sól
pieprz


Skrzydełka umyć, osuszyć i pociąć na kawałki w zgięciach.
Te najcieńsze odłożyć ( można wykorzystać na wywar ).
Doprawić je solą, pierzem i papryką i odstawić na 30 minut.
Ryż wsypac do miski, dodać startą na grubych oczkach cukinię, posiekany szpinak, mieszankę chińską i kurki.
Dodać sól i pieprz i wymieszać.
Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, na ryż rozłożyć skrzydełka.
Wszystko zalać wodą wymieszaną z kucharkiem, który poprawi smak.
Blachę wstawićd o piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Jeśli jest jeszcze widoczny płyn czas pieczenia wydłużyć o kilka minut.



2 komentarze:

  1. Kiedyś miałam przyjemność jeść takie danie u znajomych i pamiętam że bardzo mi smakowało. Wygląda pysznie, super pomysł na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię często i różnie doprawiam :) Mało pracy a jakie smaczne :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.