Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Kolacja / Supper Obiad /Dinner USA / USA

Sandwich Submarine Pana Rafała

Nazwa „kanapka z łodzi podwodnej” powstała w bazie marynarki wojennej Stanów Zjednoczonych w Connecticut. Benedetto Capaldo, właściciel lokalnej restauracji, codziennie otrzymywał kilkaset zamówień na tego typu kanapki każdego dnia od marynarzy w bazie podczas II wojny światowej. Capaldo umieszczał różne rodzaje warzyw, sera i salami na bułce, która wyglądała jak łódź podwodna, ponieważ była długa i cienka. Przydomek „sub” został nadany przez żeglarzy, którzy codziennie zajadali się kanapkami. Bez względu na to, czy historia jest prawdziwa, kanapka jest nieziemsko pyszna.

  • ? – 4
  • ⏰ – 30 minut
  • ?? – USA

Składniki, nie podaje ilość, ponieważ zrobisz według własnego uznania

  • ✅ Bagietki
  • ✅ Mozzarella w plastrach ?
  • ✅ Salami Milano
  • ✅ Włoska mortadella w plastrach
  • ✅ Włoska gotowana szynka w plastrach
  • ✅ Salata lodowa pokrojona drobno
  • ✅ Czerwona papryka pokrojona drobno
  • ✅ Cebula pokrojona drobno
  • ✅ Jalapeño posiekane
  • ✅ Marynowana pieczona papryka pokrojona drobno
  • ✅ Oliwa z oliwek
  • ✅ Ocet jabłkowy
  • ✅ Suszona bazylia
  • ✅ Suszone oregano
  • ✅ Suszony czosnek

?️ Przygotowanie

  • ?️ Zacznij od sałatki, wszystkie pokrojone warzywa umieść w misce, dodaj przyprawy, wlej oliwę i ocet w stosunku 1 do 3.
  • ?️ Wymieszaj dokładnie.
  • ?️ Bagietkę przekrój na pół wzdłuż.
  • ?️ Wydrąż miękka części z podstawy bułki.
  • ?️ Teraz układaj w powstałą łódkę, szynkę, salami, mortadellę i mozzarellę i lekko ugnieć wszystko, by było miejsce na sałatkę.
  • ?️ Odciśnij lekko sałatkę, nałóż w zrobione przed chwilę wgłębienie, dociśnij, by weszło jak najwięcej sałatki.
  • ?️ Zamknij kanapkę drugą częścią, dociśnij, zawiń w papier, przekrój na pół i zjadaj.
  • ?️ Kanapka fantastycznie smakuje po kilku godzinach, kiedy smaki się przegryzą.
  • ? Gotowe.

Smacznego

Zapraszam na kulinarna grupę na Facebook „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem” gdzie znajdziesz przepisy amatorów i zawodowców. Link do grupy znajdziesz pod zdjęciem poniżej ⬇️

https://www.facebook.com/groups/752650905180228/?ref=share

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]