sobota, 1 sierpnia 2020

Zdrowe ciasto z bananami i orzechami.

   Dużo jest przepisów na to ciasto na internecie, trochę je zmodyfikowałam po swojemu 😀
Jest lekkie, zdrowe i wilgotne. Nie ma w nim cukru ani glutenu.
Na drugi dzień jadłam na śniadanie z odrobiną miodu.
 Polecam do przetestowania bo jest szybkie do zrobienia a zaspokoi chęć na słodycze.



Składniki na formę22cm:

-1 1/2 szklanki mąki ryżowej i gryczanej (u mnie w proporcji pół na pół)
-szczypta soli
-mała łyżeczka cynamonu
-szczypta imbiru
-dwie łyżeczki proszku do pieczenia
-garść orzechów włoskich

-125ml oleju
-3 duże, bardzo dojrzałe banany
-3 jajka
-kilka kropel olejku waniliowego

-jeden banan do ozdoby

Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Składniki suche mieszamy, banany rozgniatamy widelcem, 



mieszamy olej, jajka i banany do połączenia składników, 




wymieszaną masę mokrą mieszamy z wymieszanymi wcześniej składnikami suchymi.
Mieszamy łyżką do połączenia składników, wykładamy do nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki, układamy na wierzch pokrojonego banana, pieczemy 40 minut.
Wyciągamy i studzimy.



Smacznego 😋


2 komentarze:

  1. Nie dość, że zdrowe to jeszcze takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Na pewno wypróbuję jak dojdzie mój nowy piec.

    OdpowiedzUsuń