Pierogi z jagodami
Dzisiaj moje ukochane i najlepsze na świecie pierogi z jagodami... Zapraszam bo warto :-)
To był mój pierwszy raz z ciastem na pierogi ale wyszły przepyszne.
Przepis na to ciasto polecam każdemu kto szuka sprawdzonego przepisu na idealne pierogi.
Składniki na ok 60 szt.:
- 500 g mąki typu 450
- 1 łyżka oleju rzepakowego (u nie Olivier)
- 1 łyżeczka soli
- 280 ml gorącej wody
- jagody + cukier (farsz)
- jagody + śmietana (polewa)
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy na sitku do miski i dodajemy sól
- Do naczynia wlewamy gorącą wodę + olej i mieszamy - dodajemy do mąki
- Początkowo ciasto mieszamy za pomocą szpatułki (ze względu na gorącą wodę) a następnie wyrabiamy ciasto ręką...jak zaczyna odchodzić od brzegów miski to przekładamy na podsypaną mąką stolnicę lub blat kuchenny.
- Ciasto wyrabiamy rękoma 15 min tak aby było elastyczne i miękkie - pod wpływem nacisku i ciepła ciasto nabiera idealną konsystencję.
- Ciasto wkładamy do miski obsypanej delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy na 20-30 min aby ciasto odpoczęło.
- W tym czasie przygotuj farsz czyli zasyp jagody cukrem i polewę - zblenduj jagody ze śmietaną.
- Kiedy ciasto będzie gotowe... oderwij 1/4 części i rozwałkuj je na podsypanej mąką stolnicy na cienkie ciasto
- Z ciasta wykrój za pomocą szklanki kółka i rozciągaj je dodatkowo delikatnie w dłoniach - nakładaj ok. 1 łyżeczki farszu na środek, składaj na pół i sklejaj boki.
- Przygotowane pierogi układaj obok siebie na bawełnianej ściereczce i przykryj aby nie wysychały.
- W dużym i szerokim garnku zagotuj wodę z solą i gotuj pierogi partiami (ok 10 szt.)
- Pierogi wkładamy delikatnie do garnka (jeżeli się przykleją do dna to za pomocą drewnianej łyżki odklejamy je)
- Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 3-4 min.- wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
- Pierogi polewamy sosem i dekorujemy jagodami... Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz