Niewielkie placuszki śniadaniowe lub na podwieczorek. Płatki owsiane, jabłka i jogurt grecki w cieście. Zdrowe i pożywne śniadanie, z przepysznymi dodatkami.
Pancakes z płatkami owsianymi i jabłkiem
Danie: PodwieczorekKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje
10
porcjePrzygotowanie
10
min.Smażenie
20
min.Kalorie
210
kcalZdrowe pancakes śniadaniowe lub na podwieczorek. Jabłka, płatki owsiane, jogurt grecki. Polane syropem klonowym, oprószone cukrem pudrem.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
2 jajka z wolnego wybiegu
150 g jogurtu greckiego
2 łyżki mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki cukru
2 jabłka
2 łyżki soku z cytryny
olej do smażenia
- DO DEKORACJI
świeże owoce
cukier puder
syrop klonowy
Sposób przygotowania:
- Jabłka obieramy z łupiny, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je w drobną kostkę lub ścieramy na tarle o grubych oczkach. Skrapiamy odrobiną soku z cytryny i odstawiamy na bok.
- Wszystkie składniki naleśniczków poza jabłkami miksujemy do gładkości. Dodajemy kosteczki jabłek i mieszamy szpatułką.
- Patelnie rozgrzewamy mocno z odrobiną oleju. Na patelnię wylewamy niewielkie okręgi i smażymy po 2 minuty z każdej strony, do delikatnie rumianego odcienia.
- Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami, syropem klonowym i cukrem pudrem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku