Biszkopt - najlepszy przepis, rzucany, bez proszku do pieczenia


Składniki:
(tortownica lub rant 22-25 cm)
(szklanka 250 ml)

  1. Jajka 5 sztuk wielkość L
  2. Cukier drobny do wypieków 3/4 szklanki
  3. Mąka pszenna tortowa 3/4 szklanki
  4. Mąka ziemniaczana 1/4 szklanki

Przygotowanie:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodajmy cukier patiami łyżka po łyżce. Po każdym dodaniu łyżki cukry miksujemy ok 15-20 sekund i dopiero dodajemy kolejną łyżkę. (Miksujemy aby cukier zdążył się rozpuścić w białkach). Postępujemy tak do całkowitego dodania cukru. .Ważne jest aby nie dodawać naraz całej porcji cukry do białek, ponieważ pod ciężarem cukry białka opadną i nie rozpuszczą się.

Zmniejszamy obroty miksera. Kolejno dodajemy żółtka cały czas miksując ale zwalniamy obroty miksera o połowę. Żółtka dodaje pojedynczo i po każdym dodaniu przez chwilę miksuję.

Wyłączamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę partiami i delikatnie szpatułką mieszamy do połączenia składników. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Biszkopt pieczemy ok.40 minut lub do "suchego patyczka". Papierem do pieczenia przykrywany tylko dno tortownicy, dzięki temu biszkopt będzie wspinał się po ściankach blachy nie będzie "ślizgał" się po papierze. 

Po wyjęciu z piekarnika biszkopt w wraz z tortownicą rzucamy z wysokości ok 30 cm na ziemię lub blat kuchenny- dzięki termu nie będzie opadał. Biszkopt pozostawiamy w tortownicy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie możemy delikatnie nożykiem oddzielić biszkopt od formy. Jeśli biszkopt będzie używany do tortu lub przekładanego ciasta najlepiej jest go kroić po kilku godzinach lub najlepiej na drugi dzień, dzięki temu nie będzie się kruszyć.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









1 komentarz: