Burgery w parowcach

Od jakiegoś czasu domowy fast food w postaci burgerów, hot dogów, frytek jest bardzo pożądanym przez rodzinę obiadem. I rzeczywiście – jak robię domowe kotlety mielone, od razu produkuję porcje na dwa obiady. Jednego dnia jemy od razu, drugie robię burgery. Czasem też zamrażam tą drugą porcję i mamy na szybki obiad kiedy nie będzie czasu.

Bułki, parowce też zawsze piekę w większej ilości i mrożę – jak to się mówi – jak już robić bałagan w kuchni to przynajmniej by finalnie trochę tej produkcji wyszło i wystarczyło na jakiś czas, kiedy będzie się można trzymać od garów z dala.

Burgery podane w parowcach to był nasz pierwszy test smaku z taką bułką – akurat robiłam kluski na parze a poprzedniego dnia kotlety mielone z ciecierzycą więc pomysł nasunął się sam. Naprawdę smaczne danie wyszło wyszło! Polecam spróbować!

 

 

PRZEPIS NA BURGERY W PAROWCACH

Składniki:

  • 4 parowce / kluski na parze – przepis
  • 4 kotlety mielone z ciecierzycą – przepis
  • ogórek korniszony
  • 2 pomidory
  • listki sałat np rukoli
  • majonez
  • ketchup

 

 

Jak zrobić burgery w parowcach:

  1. Najpierw kotlety podgrzewamy w piekarniku, na patelni lub w mikrofali.
  2. Następnie parowce podgrzewamy w parowarze aż będą ciepłe. Kroimy je na pół.
  3. Potem pomidory  i ogórki kroimy w plastry.
  4. Zaraz potem sałatę myjemy, osuszamy.
  5. Następnie połówkę parowca smarujemy majonezem, układamy na niej plastry pomidora, liście sałaty, kotleta na to ogórka.
  6. Potem przykrywamy wierzchem parowca posmarowanego ketchupem.
  7. Podajemy od razu.
  8. Smacznego!

 

Burgery w parowcach