Placuszki z cukinii to jedno z dań, które tradycyjnie pojawiają się na naszym stole w lecie. Dobrze smakują zarówno na ciepło i zimno i świetnie nadają się do zabrania na piknik.
- mała cukinia (około 150 g bez gniazd nasiennych)
- średnia marchewka (około 150 g)
- 2 jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- pęczek szczypiorku
- 4 listki mięty
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 3 łyżki śmietany
- łyżka majonezu
- łyżka soku z limonki
- starta skórka z połowy limonki
opcjonalnie:
- ogórki
- awokado
Śmietanę mieszamy z majonezem, sokiem i skórką z limonki i odstawiamy do lodówki.
Cukinię (bez gniazd nasiennych) oraz marchewkę ścieramy na tarce.
Jeśli zbiera się woda, to ją odciskamy.
Dodajemy jajka, mąkę i posiekane zioła.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i zmniejszamy ogień.
Nakładamy niewielkie placuszki i smażymy z obu stron.
Gotowe placuszki podajemy z sosem i dowolnymi dodatkami, np. z ogórkiem i awokado.
Smacznego :)
Brak komentarzy