Porcja zdrowia w chrupiącej zielonej surówce. Czy istnieje bardziej dobroczynnego dla naszego organizmu? Seler naciowy znany ze swoich słynnych detoksykujących właściwości, wspomaga odchudzanie i spalanie kalorii. W dodatku w tej surówce smak selera naciowego jest przepyszny, delikatny. Zielone jabłko dodaje słodyczy i soczystości.
Chrupiąca surówka z selerem naciowym
4
porcje20
min.20
min.90
kcalPorcja zdrowia w surówce z surowych świeżych warzyw. Młode łodygi selera naciowego, zielone jabłka, marchew i rzodkiew. Samo zdrowie.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
5 łodyżek młodego selera naciowego
2 zielone jabłka twarde i kwaśne
1 kiść zielonych winogron bezpestkowych
1 pęczek rzodkiewki
1 marchew
garść posiekanej natki pietruszki
- SOS
2 łyżki delikatnego majonezu
2 g gęstej śmietany 18 %
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól, mielony kolorowy pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
- Łodygi selera naciowego oczyść z ewentualnych włóknistych części. Następnie pokrój na 0,5 cm plasterki.
- Jabłek nie obieraj ze skórki, usuń jedynie gniazda nasienne. Następnie pokrój w kostkę. Rzodkiewkę pokrój w ćwiartki, winogrona na połówki. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub za pomocą obieraczki julienne. Wszystkie warzywa umieść w misie sałatkowej. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- SOS
- Majonez, gęstą śmietanę, sok z cytryny i ocet przełóż do miseczki. Wymieszaj i dopraw do smaku. Sos wymieszaj z warzywami.
Uwagi:
- Sałatka lepiej smakuje z delikatnym majonezem, np. firmy Hellmann’s, który nie jest tak bardzo octowy i intensywny w smaku.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku