poniedziałek, 15 grudnia 2014

Pierogi Ruskie

Świąteczny czas to jeden z tych momentów na który czekam z niecierpliwością. Porządki, życie w ciągłym biegu, tu coś kup tu coś zrób achhhhh ;)

W tym roku robię święta w naszym domu, jest jeszcze jedna ważna uroczystość, która sie przy okazji odbędzie ale na razie o tym ciiiiii...

Pierwsze do ataku w świątecznej ganianinie   pokleiłam sobie pierożki ruskie i z grzybami ale dziś o ruskich.


Składniki na 50 szt.

użyłam szkl. poj. 500 ml.

2 szkl. mąki poznańskiej czyli około 700 g
1 szklanka wrzątku
szczypta soli
1 łyżka miękkiego masła


Farsz:

1,5 kg ziemniaków
3 kostki sera białego półtłusty każdy po 200 gram
4 cebule
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia
pieprz
sól



Makę przesiewamy dodajemy, wrzątek, sól oraz masło i mieszamy drewniana łyżką żeby się nie poparzyć, następnie gdy ciasto delikatnie przestygnie zagniatamy. Przykrywamy ciasto gorąca miseczką. Odrywamy część ciasta a resztę trzymamy pod miską. wałkujemy.

Ziemniaki gotujemy z dodatkiem soli, cebulę, czosnek kroimy w kostkę i smażymy na zloty kolor.
Ugotowane ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku.

Wrzucamy przygotowane pierogi do wrzatku i gotujemy chwile od momentu wypłynięcia.
Jeśli chcemy pierogi zamrozić, układamy na lnianej ściereczce do całkowitego ostygnięcia, przekładamy do woreczków.










Pierogi na Wigilię Pierogi wigilijne

1 komentarze :

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena