Printfriendly

Hiszpańskie tapas


Moją kulinarną podróż kontynuuję do Hiszpanii. Hiszpania nieodmiennie kojarzy mi się z tapasami. Tapasy to małe przekąski, które je się w ciągu dnia do piwa lub lampki wina. Tapasy różnią się w zależności od regionu. Hiszpańskie tapasy mogą być bardzo proste jak np. plastry szynki jamon czy grzanka z pomidorem, a niektóre mogą być o wiele bardziej skomplikowane. Tapasy wywodzą się z Andaluzji, gdzie Hiszpanie pijąc wino nakrywali je plastrem suchej kiełbasy, aby chronić napój przed muchami. Z biegiem czasu zaczęto dodawać do tego kromkę pieczywa z różnymi dodatkami. Tapasy przez lata ewoluowały i obecnie mogą stanowić niezwykle wyrafinowane potrawy tworzące pełne danie.
Takie małe przekąski w postaci tapasów to świetny pomysł na każdą imprezę. 

hiszpanskie tapasy


Hiszpańskie tapas


Przygotowałam dziś zestaw 4 hiszpańskich tapas. Tapasy, które proponuję, poza faszerwanymi oliwkami, są na ciepło, ale wierzcie są fantastyczne! Polecam!

jak zrobic hiszpanskie tapas


Szaszłyki wieprzowe z zieloną papryką


Składniki:

  • 500g schabu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki hiszpańskiej oliwy 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 zielona papryka
  • sól, pieprz

Jak zrobić szaszłyki wieprzowe z zieloną papryką?


Mięso pokroić w plastry grubości około 1 cm, a następnie pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
W miseczce połączyć oliwę i koncentrat pomidorowy z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, słodką papryką, kminem rzymskim, cynamonem i pieprzem kajeńskim oraz solą i pieprzem. Mięso zalać marynatą, dokładnie wymieszać, aby pokryło się przyprawami. Przykryć i odstawić do lodówki na noc. 
Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę wielkości około 2cm. 
W niedużym garnku zagotować wodę i blanszować w niej paprykę przez kilka minut. Odcedzić.Przelać zimną wodą. 
Na krótkie patyczki do szaszłyków, lub wykałaczki nadziewać kawałek mięsa, paprykę i kawałek mięsa. Szaszłyki grillować przez około 10-12 minut, smarując pozostałą marynatą. 
Natychmiast podawać. 

Hiszpańskie tapas przepis

Pulpeciki w sosie migdałowym


Składniki:

  • 500g chudego mięsa mielonego wieprzowego
  • 50g bułki
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 jajko 
  • gałka muszkatołowa
  • mąka
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa do smażenia

Sos migdałowy:

  • 120g migdałów bez skórki
  • 25g bułki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • 450ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy hiszpańskiej
  • sól, pieprz

hiszpanska przekaska tapas


Jak zrobić pulpeciki w sosie migdałowym?


Bułkę włożyć do miseczki, zalać wodą i odstawić, aby nasiąknęła. Następnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski. Dodać do niej mięso mielone, czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki i wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Mięso dokładnie wyrobić. Na duży talerz wysypać nieco mąki po czym formować małe pulpeciki i obtaczać je w mące. 
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki przez kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Zdjąć łyżką cedzakową i przełożyć na czysty talerz. 

Przygotowanie sosu migdałowego:

Na tej samej patelni gdzie smażyły się pulpeciki rozgrzać nieco więcej oliwy, dodać migdały i bułkę i chwilę smażyć aż ładnie się przyrumienią. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę smażyć 30 sekund po czym wlać białe wino i gotować przez 2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić, aby nieco ostygł. Następnie sos dokładnie zmiksować w blenderze lub mikserem ręcznym po przełożeniu do wysokiego naczynia. Przelać z powrotem na patelnie, podgrzać, dodać pulpeciki i dusić na małym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przełożyć na duży talerz, skropić sokiem z cytryny, oprószyć natką pietruszki i natychmiast podawać. 

jak zrobic tapas hiszpanski


Pieczarki czosnkowe 



Składniki:

  • 400g drobnych, białych, jędrnych pieczarek oczyszczonych
  • kilka łyżek hiszpańskiej oliwy
  • 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz 

Jak zrobić pieczarki czosnkowe?



Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek, smażyć około minuty. Wrzucić pieczarki i smażyć na dużym ogniu  mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i smażyć aż pieczarki puszczą wodę, wtedy podkręcić ogień i smażyć mieszając od czasu do czasu aż woda wyparuje. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wrzucić natkę pietruszki, smażyć jeszcze przez minutę po czym natychmiast podawać. 

przekaski na grilla


Oliwki faszerowane



Składniki:

  • 2 łyżki hiszpańskiej oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 garście czarnych i zielonych oliwek bez pestek
  • płat papryki marynowanej lub grillowanej
  • duża garść migdałów bez skórki

Jak zrobić oliwki faszerowane?


W małej miseczce wymieszać olej, ocet winny i posiekaną natkę pietruszki.
Oliwki ponacinać wzdłuż, tak aby je otworzyć. Oliwki faszerować część migdałami, a część czerwoną papryką pokrojoną na małe kawałki. Oliwki przełożyć do miseczki z dressingiem i delikatnie wymieszać. Podawać. 

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wszystko wygląda tak apetycznie ale najbardziej ciekawią nas te pieczarki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, cieszę się, że moje pomysły na tapasy się podobają ;) Zdecydowanie polecam wypróbować pieczareczki, są bardzo samczne! :)

      Usuń
  2. ooooo! Koniecznie muszę wypróbować te pieczarki z czosnkiem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż sie te przekąski proszą o kieliszek andaluzyjskiej Sherry Fino, najlepiej En Rama czyli niefiltrowanej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówiąc szczerze sherry nigdy nie próbowałam, zdecydowania zostałabym przy dobrym czerwonym winie ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger