Eton Mess z frużeliną wiśniową

M&B
Eton Mess z frużeliną wiśniową

Eton Mess to tradycyjny angielski deser z truskawkami, bezami i bitą śmietaną. Dla mnie jest to deser doskonały, łączący w sobie słodkie i kwaśne smaki. Nic więc dziwnego, że mając frużelinę wiśniową, postanowiłam zrobić beziki i cieszyć się smakiem tego deseru z bałaganem. Oczywiście można tutaj użyć gotowych bez ze sklepu, co sprawia, że Eton Mess z frużeliną wiśniową jest jeszcze szybszy w wykonaniu. Zamiast standardowej bitej śmietany zrobiłam lekki krem z mascarpone, moim zdaniem świetnie łączy się on z kwaśnymi wiśniami i słodyczą bezy. A Wy jak sądzicie? Napiszcie, proszę w komentarzu. 🙂

Eton Mess z frużeliną wiśniową – składniki

Beziki:

  • 2 białka
  • 120 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wiśniowa frużelina:

  • 500 g wiśni
  • 4-5 łyżek cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa z mascarpone:




Przygotowanie

Beziki:

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypywać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Gdy piana z białek będzie dobrze ubita i lśniąca, delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i ocet winny.

Pianę przełożyć do tylki z ozdobną końcówką, wyciskać małe beziki na papier do pieczenia położony na dużej blasze.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100oC (z termoobiegiem), piec ok. 90-100 minut. Upieczone bezy zostawić do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.

Wiśniowa frużelina:

Wiśnie umyć, wydrylować. Przesypać do garnka, wymieszać z cukrem i odstawić na 30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie postawić na ogniu, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.

W tym czasie mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do gotujących się wiśni, wymieszać. Gotować jeszcze 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.

Masa z mascarpone:

Do misy robota kuchennego wlać śmietankę kremówkę, dodać mascarpone i cukier. Ubijać, zaczynając na niskich obrotach, aż powstanie gęsta i puszysta pianka.

Wykonanie

Na dno pucharków wyłożyć 1 łyżkę frużeliny wiśniowej, na nią pokruszyć 1 bezika, całość przykryć 1 łyżką masy z mascarpone. Ponownie dodać frużelinę wiśniową, pokruszoną bezę oraz masę z mascarpone. Całość polać sosem z frużeliny i ozdobić pokruszoną bezą oraz całymi wiśniami.

Eton Mess z frużeliną wiśniową można podawać od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.




Eton Mess z frużeliną wiśniową

Eton Mess z frużeliną wiśniową

Eton Mess z frużeliną wiśniową

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Eton Mess z frużeliną wiśniową
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • Magda

    26 lipca 2020 at 16:29

    Przepysznie wygląda. Chyba zrobię z kupnymi bezami i borówkami.

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis