Ciasto jogurtowe nie raz spędzało mi sen z powiek. Niejednokrotnie piekąc je z różnych przepisów, nie wiedząc czemu otrzymywałam niski i tłusty w konsystencji zakalec. Często irytowałam się, gdyż wkładałam w pieczenie mnóstwo serca i najwyżej jakości składniki, a później wszystko lądowało w koszu. Piekłam zakalec za zakalcem, aż poddałam się na jakiś czas do momentu aż całkiem przypadkiem nie odkryłam czegoś.
Podzielę się z Wami moim tajnym dodatkiem do ciast wszelkiego rodzaju, dzięki któremu ciasto udaje się i jestem niezmiernie zadowolona z otrzymanego efektu. Tym składnikiem są mielone migdały, tak zwana mąka migdałowa. Dodaję je w niewielkiej ilości do wypieków zarówno biszkoptu, jak i ciasta ucieranego. Dzięki temu ciasto zachowuje idealną wilgotność. Ciasto jogurtowe z dużą zawartością jogurtu greckiego i oczywiście odrobiną mąki migdałowej, które zawsze wychodzi.
Zawsze mam problem z jogurtowym ciastami, zawsze podchodzą tłuszczem i wychodzi tłusty zakalec. Twój przepis uratował moje ciasto, ta mąka migdałowa naprawdę działa cuda!!!!