niedziela, 14 grudnia 2014

Ciasteczka makowe pieguski (bez glutenu, mleka i jajek)


Lubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :)
Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto łatwo się wałkuje, nie rozpada się przy wycinaniu i nie traci kształtu podczas pieczenia.  Te kruche ciasteczka zasmakują nie tylko alergikom :)



Składniki:

kleik ryżowy dla niemowląt
85g (pół paczki)
margaryna bezmleczna100g
cukier puder50g
mak mielony20g (3 łyżki)
migdały mielone50g
mąka bezglutenowa np. Mix it Schar 100g
proszek do pieczenia bezglutenowy  0,5 łyżeczki
ekstrakt waniliowykilka kropli
miód płynny (sztuczny lub pszczeli)3 łyżki
łupiny babki jajowatej (np. Ispagul)0,5 łyżeczki
woda1 łyżka

Mąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie drobno mieloną mąką  ryżową wymieszaną 1:1 ze skrobią kukurydzianą. 
Zamiast łupin babki można użyć mielonego siemienia lnianego. 
Zamiast migdałów można użyć dozwolonych w ramach diety orzechów lub wiórków kokosowych. 
Jeśli nie planujecie lukrować ciasteczek można zwiększyć ilość cukru o kolejne 50g.


Przygotowanie:

Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, migdałami i makiem. Dodać miękką margarynę. Łupiny z babki zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z miodem i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w zamrażarce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe ciasteczka. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut (do lekkiego przyrumienienia.





Wigilia 2014 Świąteczne słodkości! Słodki Prezent
zBLOGowani.plWasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

1 komentarz:

gin pisze...

Wyjątkowo rozkoszne :)