piątek, 24 lipca 2020

Wytrawne owsiano-żytnie muffinki ze szpinakiem i kukurydzą

Lubię proste i wytawne muffinki. Chociaż często są bardziej suche niż np. muffinki na słodko, tak zamiast pieczywa do sałatki, zupy krem, czy innych dodatków są świetne. Dziś zrobiłam z końcówek mąk - pół na pół z żytniej i owsianej. Z dodatkiem rozdrobnionego szpinaku i kukurydzy wyszły puszyste i wilgotne, w sam raz do kolacji z jajkami. Do środku można również dodać po mini kulce mozarelli.

PS. Moja lustrzanka zakończyła ostatnio swój żywot, więc zdaję sobie sprawę, że moje ostatnie zdjęcia są jeszcze słabsze niż były dotychczac., Mam nadzieję, że tylko tymczasowo.

Składniki (12 sztuk)
-1 szkl. mąki owsianej
-1 szkl. mąki żytniej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 jajka
-1 szkl. mleka
-1/4 szkl. oleju
-200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
-4 łyżki kukurydzy z puszki
-szczypta soli
-opcjonalnie: pestki słonecznika do posypania

Przygotowanie
Szpinak wcześniej rozmrozić i zlać płyn, deliaktnie odcisnąć.
W misce umieścić mąki, sól, proszek do pieczenia. Dodać kukurydzę i szpinak. W drugim naczyniu wymieszać olej z mlekiem i jajkami. Połączyć obie mieszaniny i wymieszać. Masą napełnić formę wyłożoną papilotkami. Posypać pestkami słonecznika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Wartość energetyczna (1 sztuka) 
Energia: 165,8 kcal
Tłuszcz: 7g
Białko: 4,5g
Węglowodany: 19,9g





Smacznego ;-)

2 komentarze:

  1. Najczęściej robię muffinki na słodko, ale te wytrawne też lubię, fajnie smakują na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...