Roszponka z grillowanymi morelami, awokado i fetą | Mienta blog
Sałatki i surówki

Roszponka z grillowanymi morelami, awokado i fetą

Połączenie warzyw i serów z owocami pojawia się u nas bardzo często. Słodkie grillowane morele, podane na ciepło z maślanym awokado, słonym serem, roszponką i orzeźwiającym dressingiem z pikantną nutą, są świetnym daniem na lato. W upalne dni taka sałatka w towarzystwie lekkiego pieczywa jest super sposobem na szybki obiad.

zupa z kolorowych pomidorow z ryzem i ziolowa smietana sonko 2 - Roszponka z grillowanymi morelami, awokado i fetązupa z kolorowych pomidorow z ryzem i ziolowa smietana sonko 4 - Roszponka z grillowanymi morelami, awokado i fetą

2 porcje:

  • 100 g roszponki
  • 5 moreli
  • awokado Hass
  • 50 g sera feta
  • świeża mięta
  • łyżeczka oliwy

dressing:

  • 2 łyżki oliwy
  • 4 posiekane listki mięty
  • 0/5 łyżeczki czerwonego pieprzu w ziarnach

dodatkowo:

  • pieczywo lekkie z owsem Sonko

zupa z kolorowych pomidorow z ryzem i ziolowa smietana sonko 3 - Roszponka z grillowanymi morelami, awokado i fetązupa z kolorowych pomidorow z ryzem i ziolowa smietana sonko 5 - Roszponka z grillowanymi morelami, awokado i fetą

Składniki na dressing mieszamy.

Morele przekrawamy na pół, nacieramy oliwą i grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni.

Obrane awokado kroimy w plasterki i wraz z morelami układamy na umytej roszponce.

Całość posypujemy pokruszonym serem feta i listkami mięty, polewamy dressingiem i podajemy z pieczywem lekkim Sonko.

Smacznego :)

zupa z kolorowych pomidorow z ryzem i ziolowa smietana sonko 6 - Roszponka z grillowanymi morelami, awokado i fetązupa z kolorowych pomidorow z ryzem i ziolowa smietana sonko 7 - Roszponka z grillowanymi morelami, awokado i fetą

Wpis powstał we współpracy z Sonko.

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

1 komentarz

  • Skomentuj Beata M 25/07/2020 at 22:45

    Pyszna i kolorowa sałatka.

  • Komentuj