Połączenie warzyw i serów z owocami pojawia się u nas bardzo często. Słodkie grillowane morele, podane na ciepło z maślanym awokado, słonym serem, roszponką i orzeźwiającym dressingiem z pikantną nutą, są świetnym daniem na lato. W upalne dni taka sałatka w towarzystwie lekkiego pieczywa jest super sposobem na szybki obiad.
2 porcje:
- 100 g roszponki
- 5 moreli
- awokado Hass
- 50 g sera feta
- świeża mięta
- łyżeczka oliwy
dressing:
- 2 łyżki oliwy
- 4 posiekane listki mięty
- 0/5 łyżeczki czerwonego pieprzu w ziarnach
dodatkowo:
- pieczywo lekkie z owsem Sonko
Składniki na dressing mieszamy.
Morele przekrawamy na pół, nacieramy oliwą i grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni.
Obrane awokado kroimy w plasterki i wraz z morelami układamy na umytej roszponce.
Całość posypujemy pokruszonym serem feta i listkami mięty, polewamy dressingiem i podajemy z pieczywem lekkim Sonko.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z Sonko.
1 komentarz
Pyszna i kolorowa sałatka.