Prosty domowy mazurek kajmakowy
Jedno z najbardziej popularnych ciast wielkanocnych i z pewnością najsłodsze. Masa kajmakowa jest pyszna i przede wszystkim domowa. Przepis towarzyszy nam od lat. Polecam:)
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki krupczatki
2 kopiaste łyżki cukru pudru
200 g masła
3 żółtka (ugotowane na twardo)
Masa kajmakowa:
200 g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
3 żółtka (świeże)
Przygotowanie:
1. Ciasto
Łączymy mąkę z masłem, następnie dodajemy cukier puder i przetarte przez sitko ugotowane żółtko. Wyrobione gładkie ciasto wkładamy do lodówki, aby odpoczęło. Dobrze schłodzone rozwałkowujemy na wysokość 1 cm, przekładamy do prostokątnej formy, brzegi podnosimy do 3 cm. Pieczemy w 180 st. na złoty kolor. Studzimy.
2. Masa kajmakowa
Cukier i masło podgrzewamy aż się rozpuszczą i połączą, dodajemy mleko w proszku i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania gładkiej masy.Zdejmujemy z ognia, trochę przechładzamy, energicznie mieszając dodajemy po jednym żółtku i natychmiast nakładamy na upieczony spód.
Rada: mazurek będzie smaczniejszy, gdy zimne upieczone ciasto posmarujemy marmoladą. Ciasto najlepiej smakuje po 5 dniach od upieczenia. Dekoracje wykonujemy z bakalii.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki krupczatki
2 kopiaste łyżki cukru pudru
200 g masła
3 żółtka (ugotowane na twardo)
Masa kajmakowa:
200 g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
3 żółtka (świeże)
Przygotowanie:
1. Ciasto
Łączymy mąkę z masłem, następnie dodajemy cukier puder i przetarte przez sitko ugotowane żółtko. Wyrobione gładkie ciasto wkładamy do lodówki, aby odpoczęło. Dobrze schłodzone rozwałkowujemy na wysokość 1 cm, przekładamy do prostokątnej formy, brzegi podnosimy do 3 cm. Pieczemy w 180 st. na złoty kolor. Studzimy.
2. Masa kajmakowa
Cukier i masło podgrzewamy aż się rozpuszczą i połączą, dodajemy mleko w proszku i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania gładkiej masy.Zdejmujemy z ognia, trochę przechładzamy, energicznie mieszając dodajemy po jednym żółtku i natychmiast nakładamy na upieczony spód.
Rada: mazurek będzie smaczniejszy, gdy zimne upieczone ciasto posmarujemy marmoladą. Ciasto najlepiej smakuje po 5 dniach od upieczenia. Dekoracje wykonujemy z bakalii.
Ten blog bardzo mi się podoba. Na ten blog na pewno w przyszłości wrócę.
OdpowiedzUsuń