Składniki:
2 serki naturalne po 400 g
50 g erytrytolu
3 łyżki żelatyny + 200 ml mleka
500 g truskawek + 50 g erytrytolu + 1 łyżka żelatyny
250 g czerwonych porzeczek
2-3 łyżki chia
1 galaretka bez cukru + 3 łyżki erytrytolu
200 g płatków owsianych
2 banany
Przygotowanie:
Płatki owsiane lekko zmielić i połączyć z rozgniecionymi bananami. Wyłożyć na tortownicę i ugnieść.
Truskawki oczyścić, rozgnieść, dodać słodzidło i gotować aż lekko odparują. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Żelatynę wymieszać z mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać i mieszać do rozpuszczenia.
Serki zmiksować ze zmielonym na cukier puder erytrytolem, a następnie z wystudzoną żelatyną, dodać obrane z łodyżek porzeczki i chia i wymieszać. Masę serową wylać na owsiany spód. W masie serowej zrobić łyżką wgłębienia i wyłożyć truskawki. Odstawić do lodówki.
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i kiedy zacznie tężeć wylac na sernik. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂
Świetny ten spód 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 😀 jeszcze można dodać masło orzechowe – sztos 😀
PolubieniePolubienie