Menu Zamknij

Ciasto Snickers bez pieczenia

Jak już kiedyś wspominałam, bardzo lubię przyrządzać różnego rodzaju ciasta bez pieczenia. Są one zazwyczaj szybsze w przygotowaniu niż te pieczone, ale niektórym z nich trzeba poświęcić trochę więcej czasu, a innym mniej. Ciasto Snickers właśnie należy do tej drugiej grupy. Robiąc to ciasto nie musimy ucierać kremu lub ubijać śmietany albo czekać, aż galaretka stężeje. Wystarczy tylko ugotować budyń, rozpuścić kajmak i czekoladę, a następnie ułożyć warstwami! Muszę przyznać, że jest to jedno z szybszych i prostszych ciast bez pieczenia, jakie miałam okazję przygotowywać. Ciasto Snickers powinno każdemu się udać, dlatego zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu. Ja na pewno jeszcze nieraz przygotuję ciasto Snickers bez pieczenia!

Ciasto Snickers bez pieczenia

Składniki na blaszkę o wymiarach 21×30 cm.

Składniki na ciasto Snickers bez pieczenia:

  • 2 opakowania herbatników kakaowych (u mnie Bonitki, opakowanie po 250 g)
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g masła
  • 1 puszka (400 g) masy kajmakowej o smaku orzechowym
  • około 130 g solonych orzeszków ziemnych
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
Ciasto Snickers bez pieczenia

Przygotowanie ciasta Snickers bez pieczenia:

  1. Dwie i pół szklanki mleka wlać do rondla, wstawić na gaz, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Od czasu do czasu pomieszać, aby cukier się nie przypalił. Do pozostałego mleka wsypać budynie waniliowe, dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować, aż budyń zgęstnieje i zacznie się bąblić. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone w kostkę masło. Wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się masła i połączenia z masą budyniową.
  2. Masę kajmakową włożyć do rondelka z wodą. Wstawić na gaz i podgrzewać na wolnym ogniu, aż kajmak się trochę rozpuści.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników. Rozsmarować połowę ciepłego kremu budyniowego. Ponownie ułożyć warstwę herbatników. Na nich rozsmarować masę kajmakową i posypać orzeszkami ziemnymi. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Posmarować pozostałym kremem budyniowym i przykryć warstwą herbatników.
  4. Masło przełożyć do kubka, dodać mleko, wstawić na gaz, podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Gdy mieszanka będzie gorąca, zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę. Całość dokładnie mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
  5. Gotową jeszcze ciepłą polewą polać przygotowane ciasto. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ciasto Snickers bez pieczenia
Opublikowany wCiasta i desery

5 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *